Stația Electrică de Transformare Arefu, ce asigură evacuarea în sistem a energiei produse de centrala de la Vidraru, va fi modernizată cu 76 milioane lei. Transelectrica: Noua stație 400 kV va fi una modernă, realizată în tehnologie GIS de ultimă generație

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Stația Electrică de Transformare Arefu, ce asigură evacuarea în sistem a energiei produse de centrala de la Vidraru, va fi modernizată cu 76 milioane lei. Transelectrica: Noua stație 400 kV va fi una modernă, realizată în tehnologie GIS de ultimă generație

Stația Electrică de Transformare Arefu, din județul Argeș, care asigură evacuarea în sistem a energiei produse de centrala de la Vidraru, va fi modernizată și retehnologizată cu 76 milioane de lei.  Anunțul a fost făcut de Secretarul General al Guvernului, Antonel Tănase. Proiectul este derulat de Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica.

Astăzi a avut loc o vizită de lucru la Stația Electrică de Transformare 220/110/200 kV Arefu, unde se vor desfășura ample lucrări de retehnologizare pentru implementarea unor echipamente și tehnologii de actualitate și pentru alinierea la concepte moderne de funcționare pe toate nivelurile existente în cadrul stației, cât și pentru extinderea stației cu un nou nivel de tensiune, respectiv cel de 400 kV, susține Transelectrica, într-un comunicat.

Antonel Tănase, Secretarul General al Guvernului, alături de Cătălin Nițu, Președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, și de membrii Directoratului – Andreea Miu și Bogdan Marcu, au fost la Stația Arefu pentru analizarea parcursului derulării lucrărilor de modernizare recent inițiate.

Antonel Tănase, Secretarul General al Guvernului, a declarat: „Rețeaua electrică de transport este un important circuit de infrastructură națională care trebuie să funcționeze în permanență. De aceea, este necesar un nivel de flexibilitate investițională care să asigure menținerea rețelei în parametri optimi de desfășurare a activității. Mă bucură faptul că Transelectrica își asumă cu responsabilitate rolul de companie strategică la nivel național și regional și investește în consolidarea rețelei. Secretariatul General al Guvernului, în calitate de administrator – în numele statului român – al pachetului majoritar de acțiuni al Transelectrica, monitorizează cu atenție implementarea proiectelor de investiții pentru consolidarea și modernizarea ansamblului rețelei interne de transport al energiei electrice. Siguranța în funcționare a Sistemului Energetic Național este o prioritate guvernamentală, iar Transelectrica a confirmat de fiecare dată că este un factor-cheie care lucrează pentru a menține garanția acestui aspect.  Modernizarea stației Arefu este un obiectiv care va contribui la întărirea rețelei de transport al energiei electrice și face dovada seriozității strategiei investiționale a Companiei.”

„După încheierea procesului de modernizare, Stația Arefu va dispune de toate elementele necesare implementării conceptului de Smart Grid, în acord cu cele mai noi standarde europene, și va fi adusă la nivelul tehnologiei de vârf în domeniu. Cu atât mai mult cu cât stația electrică Arefu asigură evacuarea în sistem a energiei produse de centrala de la Vidraru. Materializarea planului de investiții al Transelectrica, prin proiecte de anvergura celui demarat în Stația Arefu, va asigura standardele optime de funcționare a SEN, transportul energiei electrice realizându-se la un nivel de calitate corespunzătoare și în conformitate cu normele specifice”, precizează Cătălin Nițu, Președintele Directoratului CNTEE Transelectrica.

Stația Electrică de Transformare Arefu a fost pusă în funcțiune în anul 1966, aspect ce a impus demararea investiției de modernizare în două direcții. Prima direcție are în vedere retehnologizarea instalațiilor în concordanță cu cele mai avansate soluții de echipare și operare, iar cea de-a doua – extinderea stației cu un nivel superior de tensiune, menit să răspundă nevoii de dezvoltare industrială a zonei Argeș-Vâlcea și să asigure integrarea stației în inelul de 400 kV al rețelei electrice de transport.

În cadrul proiectului de modernizare a stației recent demarat au fost deja achiziționate echipamentele care urmează să fie implementate în etape succesive într-o perioadă de 34 de luni. În tot acest timp, pe parcursul lucrărilor, stația va fi menținută în funcțiune în condiții de siguranță, fără a afecta continuitatea în alimentare a consumatorilor. Astfel, această etapă a investiției de modernizare a Stației Arefu, finanțată din fonduri proprii ale Companiei, va fi corelată cu proiectul de creștere a siguranței în funcționare a zonei de rețea Argeș-Vâlcea, prin realizarea stației 400 kV Arefu și montarea unui autotransformator 400 kV MVA, 400/220 kV.

Noua stație 400 kV va fi una modernă, realizată în tehnologie GIS (Gas Insulated Switchgear) de ultimă generație. Lucrările pentru această etapă vor fi demarcate în cursul anului viitor, fondurile necesare fiind deja alocate, precizează Transelectrica. Acest obiectiv face parte din aceeași direcție de realizare a investițiilor de importanță majoră privind extinderea Rețelei Electrice de Transport.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *