Statkraft a finalizat o centrală fotovoltaică plutitoare cu o capacitate de 2 MW, în Albania

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Statkraft a finalizat o centrală fotovoltaică plutitoare cu o capacitate de 2 MW, în Albania

Compania norvegiană Statkraft, deținută de Ministerul norvegian al Comerțului, Industriei și Pescuitului, a finalizat, în Albania, pe un lac artificial de lângă Gramsh, lângă hidrocentrala Banja, o centrală fotovoltaică plutitoare cu o capacitate de 2 MW.

Centrala, formată din patru unități, a fost prezentată ca fiind singura astfel de centrală din sud-estul Europei, cu excepția unor proiecte-pilot din Turcia, aceasta urmând sî genereze aproximativ 3 GWh pe an, scrie Balkan Green Energy News.

Noua unitate fotovoltaică plutitoare se află pe lacul hidrocentralei Banja de 72 MW, pe râul Devoll, care este operată tot de Statkraft, după ce norvegienii au construit-o.

Statkraft are cel mai mare portofoliu de hidrocentrale din Europa. De asemenea, operează energie eoliană, energie solară, centrale electrice pe gaz și instalații de termoficare.

Avantajul instalațiilor fotovoltaice plutitoare este, în primul rând acela că pot fi instalate cu mai puține probleme legate de dreptul de proprietate. În plus, apa răcește panourile pe dedesubt, sporind astfel performanța. La rândul său, umbra generată de panouri reduce evaporarea din lac, ceea ce este util pentru operatorii de centrale hidroelectrice și pentru aprovizionarea cu apă, prezintă Balkan Green Energy News.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *