Statul ia banii de investiții de la companiile energetice. Transgaz și Transelectrica au anunțat că SGG a cerut distribuirea a 90% din profit. Premierul Cîțu: Luăm doar banii managerilor din bonusuri, excursii, team building-uri… Nu afectează planurile de investiţii!

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Statul ia banii de investiții de la companiile energetice. Transgaz și Transelectrica au anunțat că SGG a cerut distribuirea a 90% din profit. Premierul Cîțu: Luăm doar banii managerilor din bonusuri, excursii, team building-uri… Nu afectează planurile de investiţii!

Companiiile Trangaz și Transelectrica au anunțat că acționarul majoritar reprezentat legal prin Secretariatul General al Guvernului, a solicitat repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2020 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat.

Potrivit unei informări transmise BVB, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica”  a informat publicul investitor cu privire la faptul că în data de 28-05-2021 a înregistrat adresa acționarului majoritar (reprezentat legal prin Secretariatul General al Guvernului), având ca subiect Memorandumul cu tema: Mandatarea reprezentanților statului în Adunarea Generală a Acționarilor/Consiliul de Administrație, după caz, la societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2020 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat, în vederea ducerii la îndeplinire a prevederilor acestuia.

De asemenea, Secretariarul General al Guvernului (SGG) a informat Transgaz că statul dorește distribuirea a 90% din profiturile companiilor sale, potrivit unui raport transmis BVB în care se regăsește același mesaj prezentat în informarea Transelectrica.

An de an, indifferent de guvernare, se repetă aceeași situație. Banii din companii care ar trebuie să meragă în investițiile de care sectorul energetic are mare nevoie sunt folosiți pentru alimentarea bugetului statului

Premierul Câțu a explicat, la Digi 24, că se procedează conform bugetului aprobat de Parlament: dividendele vor merge la bugetul de stat pentru alte cheltuieli. “Nu afectează planurile de investiţii. Sunt bonusuri nemeritate şi tot felul de excursii care afectează planurile de investiţii”, susține șeful Guvernului. Cu alte cuvinte, statul ar lua doar banii managerilor din companiile statului din bonusuri, excursii, team building-uri…nu s-ar atinge de banii de investiții. Însă cererea SGG în cazul celor două societăți este repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2020 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat. 

Un lucru este clar: Este foame de bani și Guvernul continuă să alimenteze bugetul de stat în detrimentul investițiilor la companiile energetice!


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *