Stocuri asigurate de octoxid de uraniu pentru unitățile 1-4 de la Cernavodă

Publicat pe Categorii Esential
Prima Pagina Actual Esential Stocuri asigurate de octoxid de uraniu pentru unitățile 1-4 de la Cernavodă

unitatea 2 cernavoda
Bugetul Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2015 va fi suplimentat cu suma de 62.000 mii lei destinată achiziţiei de octoxid de uraniu de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale pentru constituirea stocurilor rezerve de stat, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern propus de Ministerul Energiei. Solicitarea celor de la minister este motivată prin siguranța asigurării cantităţilor de apă grea şi de octoxid de uraniu pentru unităţile 1-4 de la Centrala nuclear-electrică Cernavodă.

Compania Națională a Uraniului – CNU este singura societate din țară producătoare de octoxid de uraniu, folosit la fabricarea fascicolelor de combustibil nuclear necesar pentru Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă. Având în vedere importanța strategică a minereului de uraniu și a produselor obținute în urma prelucrării pentru completarea anuală a necesarului de combustibil pe toată durata de viață a unităților 1-2 precum și necesitatea punerii în aplicare a politicii asumate de către Guvern pentru realizarea unităților 3-4 este necesară preluarea la rezerva de stat pentru constituirea stocurilor rezervă de stat a cantităților necesare de minereu de octoxid de uraniu, se menționează în nota de fundamentare a actului normativ.

Compania este într-o situație economică dificilă cauzată de lipsa surselor de finanțare, iar oprirea instalațiilor de extracție a uraniului, de prelucrare/preparare a minereului de octoxid de uraniu şi rafinarea acestuia în concentrate necesare fabricării combustibilului nuclear va produce efectele negative asupra securităţii energetice. Neexistând alternativă, reprezentanții ministerului consideră că se impune asigurarea cheltuielilor destinate achiziţiei de octoxid de uraniu de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, cheltuieli ce au caracter urgent apărute în timpul exerciţiului bugetar, neprevăzute la momentul elaborării proiectului bugetului de stat, din fondurile aflate la dispoziţia Guvernului.

CNU este singurul producator de pulbere de dioxid de uraniu de pe teritoriul Uniunii Europene, care asigura materia prima pentru fabricarea combustibilului nuclear de tip CANDU, necesar pentru functionarea centralei nucleare de la Cernavoda.

Foto: sursa Nuclearelectrica


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *