Stop abuzului de piaţă, sub forma manipulării de piaţă şi a utilizării informaţiilor privilegiate în mod ilicit. ANRE, Consiliul Concurenței și ASF intensifică colaborarea

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Stop abuzului de piaţă, sub forma manipulării de piaţă şi a utilizării informaţiilor privilegiate în mod ilicit. ANRE, Consiliul Concurenței și ASF intensifică colaborarea
  • Crește rolul OPCOM și Transelectrica privind modul de identificare şi analiză a posibilelor situaţii de abuz de piaţă, precum şi modalităţile de aducere la cunoştinţa ANRE

Colaborarea dintre Autoritatea Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, Consiliul Concurenţei și Autoritatea de Supraveghere Financiară se va lărgi în ceea ce priveşte elementele de suspiciune de abuz de piaţă, potrivit unei proiect de Ordin al ANRE privind revizia Metodologiei de monitorizare a pieţei angro de energie electrică pentru aprecierea nivelului de concurenţă pe piaţă şi prevenirea abuzului de poziţie dominantă.

Audit-300x169

Specialiștii ANRE propun lărgirea domeniului de aplicare a monitorizării pieţei angro, prin includerea, pe lângă elementele de determinare a nivelului de concurenţă şi suspiciune de abuz de poziţie dominantă, a semnalelor privind abuzul de piaţă, aşa cum este definit de REMIT, sub forma manipulării de piaţă şi a utilizării informaţiilor privilegiate în mod ilicit.

ANRE susține, totodată, necesitatea introducerii unei etape de analiză preliminară a posibilelor cazuri de abuz de piaţă sesizate de ACER, de participanţii la piața de energie electrică, de entităţi care sunt implicate în realizarea tranzacţiilor sau care pot rezulta din activitatea proprie de monitorizare desfăşurată de ANRE, în conformitate cu prevederile REMIT. În acest sens, ANRE va elabora o procedură proprie privind desfăşurarea activităţii de analiză preliminară a posibilelor cazuri de abuz de piaţă în conformitate cu prevederile REMIT, iar entităţile implicate în supravegherea/monitorizarea pieţei angro – ANRE, Opcom,Transelectrica – vor realiza propriile evaluări şi analize.

Având în vedere cerinţele aplicării cadrului european de reglementare privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie, revizia metodologiei de monitorizare prevede roluri crescute pentru operatorul pieţei de energie electrică şi operatorul de transport şi sistem în ceea ce priveşte modul de identificare şi analiză a posibilelor situaţii de abuz de piaţă, precum şi modalităţile de aducere la cunoştinţa ANRE şi de colaborare în cadrul fazei de analiză preliminară desfăşurată de aceasta, se precizează în nota de prezentare a proiectului de Ordin ANRE.

Totodată, proiectul supus dezbaterii publice propune actualizarea sistemului de indicatori utilizaţi în activitatea de supraveghere/monitorizare în concordanţă cu apariţia unor noi componente ale pieţei angro de energie şi corelarea cu cadrul actual de reglementare.

ANRE a propus spre dezbatere proiectul de Ordin, cei interesați având posibilitatea să transmită observaţii şi propuneri până la finele lunii ianuarie. Principalele modificări sunt legate de necesitatea corelării principiilor metodologice care stau la baza desfăşurării activităţii de monitorizare a pieţei angro de energie electrică cu stadiul de implementare a prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie (REMIT), susțin reprezentanții ANRE.

Metodologie revizuită are drept scop stabilirea modului în care ANRE monitorizează funcţionarea pieţei angro de energie electrică din România pentru evaluarea nivelului de performanţă, eficienţă, concurenţă şi transparenţă pe piaţă şi pentru prevenirea/descurajarea practicilor anticoncurenţiale şi/sau abuzive, inclusiv a celor care pot afecta siguranţa sistemului energetic naţional.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *