Ministerul Energiei a declanșat etapa de încadrare pentru a se decide dacă “Strategia Energetică a României 2025-2025, cu perspectiva anului 2050”, se supune procedurii de evaluare de mediu, conform HG nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programe, potrivit unui anunț public.
Strategia Energetică a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050 poate fi consultată pe site-ul Ministerului Energiei –
Propunerile și opiniile publicului pot fi transmise în termen de 18 zile de la data publicării anunţului.
Strategia energetică a fost elaborată de către Ministerul Energiei şi se aprobă de Guvern, cu consultarea organizaţiilor neguvernamentale, a partenerilor sociali şi a reprezentanţilor mediului de afaceri.
Strategia Energetică are șase obiective generale care structurează întregul demers de analiză și planificare pentru perioada 2025-2035 și în orizontul de timp al anului 2050, respectiv:
- Securitate energetică,
- Energie cu emisii scăzute de carbon,
- Eficiență energetică,
- Asigurarea accesului fizic la energie pentru toți consumatorii și accesibilitate financiară și competitivitate economică a energiei,
- Piețe de energie eficiente,
- Digitalizare, dezvoltarea rețelelor inteligente și securitatea cibernetică.
Dezvoltarea sectorului energetic este parte a procesului de dezvoltare a României. Sursele regenerabile de energie, eficiența energetică, gazul natural în amestec cu hidrogen și energia nucleară vor juca un rol important în decarbonizarea sectorului energetic național, se precizează în document.
Valoarea investițiilor pe care România le va putea face utilizând fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență și prin Fondul pentru Modernizare depășește 16 miliarde de euro, se specifică în strategie. Investițiile vizează domenii precum energia regenerabilă, înlocuirea cărbunelui din mixul energetic, energia nucleară, cogenerarea, bicombustibilii și modernizarea infrastructurii energetice.
Strategia energetică definește direcțiile de acțiune și dă un semnal clar mediului de afaceri cu privire la prioritățile și necesitățile investiționale ale sistemului energetic precum și în celelalte sectoare economice, care trebuie să se alinieze măsurilor de inovare, prin creșterea eficienței energetice în toate sectoarele economice, creșterea rolului surselor regenerabile de energie în sectorul încălzire/răcire, în industrie, în transporturi și în sectorul clădirilor, susține Minsiterul Energiei.