Strategia Energetică, actualizată: Ministerul Energiei susține înlesnirea investițiilor în capacități de stocare energie, cu posibilitatea de a încărca baterii fără plata tarifelor de distribuție, transport, CV, cogenerare

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Strategia Energetică, actualizată: Ministerul Energiei susține înlesnirea investițiilor în capacități de stocare energie, cu posibilitatea de a încărca baterii fără plata tarifelor de distribuție, transport, CV, cogenerare

“Dublat de agresiunile Federației Ruse la granița României sunt și căderile necontrolate ale unor drone pe teritoriul național, urmare a activităților ofensive și defensive de pe linia vecină a frontului. Devierea unor drone militare din zona de conflict sau chiar survolarea unor drone inamice la joasă altitudine și intrarea lor în spațiul aerian românesc reprezintă riscuri legitime care pot afecta integritatea unor infrastructuri energetice naționale. Într-un asemenea scenariu de risc este important ca România să aibă capacități și infrastructuri de rezervă adecvate, care să compenseze de urgență pierderile din sisteme”, evidențiază Ministerul Energiei în Strategia Energetrică a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050, reactualizată.

Ministerul Energiei susține înlesnirea investițiilor în capacități de stocare energie electrică, incluzând posibilitatea de a încărca baterii cu o structură de tarife mult simplificată, sau chiar fără plata tarifelor de distribuție, transport, CV, cogenerare etc.

În strategie se indică crearea unor piețe de capacitate pentru capacități de stocare energie electrică, inclusiv contracte de tip capacity/availability payments.

Se recomandă, de asemenea, măsuri pentru încurajarea producătorilor existenți de energie din surse regenerabile de a coloca capacități de stocare energie electrică în cadrul ATR-ului existent, inclusiv printr-o procedură simplificată de actualizare a ATR-ului (în măsura în care nu este cerută creșterea capacității de evacuare).

În contextul dat, se impune o actualizare a normativului de proiectare/realizare și exploatare a SEN prin introducerea stocării în normativ și în reglementările privind funcționarea pieței, precizează Ministerul Energiei.

Stocarea energiei prin baterii joacă un rol esențial pentru consolidarea flexibilității sistemului

Strategia Energetică a României: Constituirea de rezerve energetice strategice se impune ca o măsură de securitate națională, având în vedere nevoia de diversificare a surselor de energie, pregătirea pentru potențialele șocuri energetice și asigurarea securității energetice pe termen lung. În viziunea privind evoluția sistemului energetic până în 2030 și după acest an, stocarea energiei prin baterii joacă un rol esențial pentru consolidarea flexibilității sistemului.

Având capacitatea de a oferi servicii de reglaj primar, secundar și terțiar, stocarea în baterii poate avea un rol activ în echilibrul sistemului. Avantajul acestui tip de stocare constă în adaptabilitatea sa la curba de consum și de a nu fi supus factorilor naturali. Investiția strategică în stocarea energiei prin baterii are dublu rol pozitiv: pe de o parte, contribuie la creșterea nivelului de flexibilitate a rețelei de energie electrică, pe de alta facilitează integrarea în sistem a noilor capacități de producție de energie din SRE.

Documentul poate fi accesat la următorul link: https://energie.gov.ro/category/transparenta-institutionala/transparenta-decizionala/

Startegia Energetică va fi adoptată prin hotărâre de guvern


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *