- Calotă, ANRE: România să aibă curajul unui document de ţară care să-şi asume ţinte cantitative
Draftul noii Strategii Energetice va fi lansat în dezbatere publică la începutul lunii octombrie, urmând ca la finele lunii octombrie să existe un document final, a anunțat Radu Dudău, Coordonator al echipei de elaborare a Strategiei Energetice Naţionale, la Conferința organizată de publicația Focus Energetic. Consorțiul format din EY (fostul Ernst&Young) și grecii de la E3 Modelling PC a câștigat, în urmă cu o lună, licitația pentru a realiza modelarea cantitativă a datelor ce vor face parte din viitoarea Strategie Energetică a României 2016 — 2030. Acesta selectat va realiza modelarea matematică a datelor obținute în urma procesului de consultare publică.
„Documentul va conține direcții strategice și ținte de regenerabile, dar nu va stabili detalii, pentru că ar rezulta un document de sute și mii de pagini. Rolul consultantului este de a realiza modelarea matematică, iar aceasta va fi un fundament pentru finalizarea proiectului”, a declarat Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, în cadrul Conferinței Focus Energetic. Strategia energetică va fi detaliată ulterior în planurile naționale, a subliniat aceasta.
„România este lăudată la nivel regional şi este un model pentru piaţa de energie. Legat de strategie, vreau să nu mai batem apa în piuă. Trebuie să înţelegem că documentul de strategie trebuie dus la un nivel superior”, a afirmat Emil Calotă, Vicepreşedinte ANRE. În opinia sa, noua strategie energetică naţională ar trebui să conţină ţintele pe care şi le va asuma România pentru următorii ani, altfel nu va fi decât un document care va genera discuţii.
„Documentul nu va avea forma dorită şi de consumatori, şi de investitori, pentru că, ulterior prelucrării cantitative a datelor şi elaborării scenariilor, trebuie să vină rândul decidenţilor politici ai statului să stabilească ţintele pentru anii 2030 şi 2050. Aşa se concretizează orice document strategic. (…) De exemplu, care este ţinta României de eficienţă energetică pentru 2030 şi pentru 2050? România ar trebui să aibă curajul unui document de ţară care să-şi asume ţinte cantitative „, a precizat Calotă, la conferinţa Focus Energetic.
În opinia sa, o mare provocare pentru România va fi, în următorii 2-3 ani, liberalizarea pieţei gazelor. Totodată, în următorii 10-20 de ani, în România se va extinde piaţa micilor producători de energie, se vor dezvolta serviciile, firmele private vor oferta pachete de servicii, precum energie, gaze, cablu, tv.