- Președintele Eurelectric și CEO-ul E.ON, Leonhard Birnbaum: „Odată cu amenințările cu care se confruntă sectorul nostru, securitatea aprovizionării devine o prioritate urgentă în Europa pe care factorii de decizie și autoritățile de reglementare trebuie să o recunoască”
Sistemul energetic al Europei este mai contestat ca niciodată: cablurile din Marea Baltică au sabotat în mod repetat, furtunile devastatoare au lăsat Irlanda în întuneric, războiul care se desfășoară în Ucraina și șocuri de preț cauzate de întreruperea combustibilului din Rusia. Între timp, Europa își decarbonizează economia cu energie curată și regenerabilă, care urmează să atingă 60% din consumul final de energie până în 2050. Pe măsură ce nevoile energetice evoluează, la fel ar trebui și strategia de securitate energetică a Europei să evolueze, susține Eurelectric, asociația industriei electrice europene
Un studiu realizat de Compass Lexecon, comandat de Eurelectric, demonstrează necesitatea unei noi abordări a securității energetice, bazată pe electrificarea curată, pentru a reduce dependența de importurile de combustibil, o expunere mai scăzută la șocurile prețurilor mărfurilor și pentru a crește rezistența la crize.
Actuala strategie de securitate energetică a UE a fost adoptată în 2014, într-un moment în care țările se bazau în mare măsură pe importurile rusești, iar sursele regenerabile reprezentau doar o mică parte din mixul general. Astăzi, această imagine s-a schimbat fundamental. Se estimează că importurile de energie vor scădea de la 60% din aprovizionarea cu energie a UE în 2022 la 13% până în 2050, datorită electrificării transporturilor și încălzirii. Sursele regenerabile vor genera 69% din energia totală până în 2030, iar petrolul și gazul rusesc vor fi eliminate treptat, prezintă Eurelectric.

Făcând apel la Comisia Europeană pentru o nouă strategie de securitate energetică bazată pe electrificare, președintele Eurelectric și CEO-ul E.ON, Leonhard Birnbaum, a declarat: „Odată cu amenințările cu care se confruntă sectorul nostru, securitatea aprovizionării devine o prioritate urgentă în Europa pe care factorii de decizie și autoritățile de reglementare trebuie să o recunoască”.
Pentru a asigura alimentarea cu energie electrică a Europei, studiul sugerează consolidarea a trei piloni:
1. O mai bună planificare: cadrele de pregătire ar trebui să cuprindă întregul lanț valoric, să includă toți vectorii energetici, infrastructura, să se încadreze pe perioade mai lungi de timp și să ia în considerare amenințările externe pentru a identifica mai bine nevoile sistemului.
2. Flexibilitate: va fi necesară o capacitate flexibilă masivă pentru a completa sursele regenerabile variabile – 175 GW ar trebui să provină din noile tehnologii de stocare și din răspunsul la cerere până în 2030. Pentru a stimula investițiile, mecanismele de capacitate și schemele de sprijin pentru flexibilitate vor fi esențiale.
3. Piețe funcționale: semnalele eficiente de preț ar trebui să reflecte nevoile sistemului și să permită consumatorilor să contribuie la securitatea aprovizionării prin ajustarea consumului de energie.
„Acesta nu va fi un efort ușor. Să ne asigurăm că Europa are viziunea potrivită pentru asta”, a spus Birnbaum, al conferința de presă organizată de Eurelectric.