Studiu E&Y: Eolienii, pe pierderi – 4 miliarde lei în 2014 și 2015. Se solicită imperios Guvernului și Parlamentului o acțiune rapidă și responsabilă

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Studiu E&Y: Eolienii, pe pierderi – 4 miliarde lei în 2014 și 2015. Se solicită imperios Guvernului și Parlamentului o acțiune rapidă și responsabilă

În lipsa modificărilor legislative care să vină în sprijinul investitorilor, pierderile nete ale industriei eoliene au crescut anul trecut cu 1,9 miliarde de lei, totalizând circa 4 miliarde lei (aproximativ 900 milioane de euro), cumulat în anii 2014 şi 2015,  anunță Asociația Română pentru Energie Eoliană, printr-un comunicat.

grup - eolieneLa solicitarea RWEA, firma de consultanță E&Y a realizat un studiu intitulat: ‘’Analiza performanței financiare și a poziției de bilanț a industriei eoliene din România în anul 2015”, elaborat strict pe baza situaţiilor financiare depuse de companii la Registrul Comerţului. Studiul relevă rezultate îngrijorătoare pentru investițiile din domeniul producerii energiei electrice din surse eoliene care, totalizând aproximativ 5 miliarde de euro, reprezintă, de departe, cea mai importantă investiție din sistemul energetic românesc de după anul 1989, se precizează în comunicat.

Sectorul energiei din surse regenerabile este în blocaj financiar, după cum rezultă şi din datele evidenţiate în studiul realizat de E&Y. Astfel, la nivelul celor doi ani analizaţi, se constată o depreciere extraordinară a activelor, de 4,1 miliarde de lei. În acelaşi timp, pentru a rambursa creditele accesate în vederea construirii centralelor eoliene sunt necesari 30 de ani, în condiţiile în care durata de viaţă a unei centrale este de 20 de ani).

„Industria eoliană, ca, de altfel, întregul sector al energiei din surse regenerabile, este în suferinţă. Investitorii sunt prinşi ca într-un carusel: au continuat să acumuleze mari pierderi în anul 2015, activele acestora se tot devalorizează, au ajuns în imposibilitatea de a rambursa creditele. Dovadă sunt datele prezentate în studiul realizat de E&Y”, a declarat Claudia Brânduş, Preşedinte RWEA.

Reprezentanții RWEA precizează că la această situație s-a ajuns ca urmare a deselor modificări legislative și de reglementare, de cele mai multe ori efectuate în lipsa unor studii de impact şi analize pe măsură, afectând, astfel, o industrie care participă în mod semnificativ la îndeplinirea de către România a obiectivelor asumate în domeniul energiei regenerabile.

Având în vedere prețul mediu al energiei electrice de 166 lei/MWh înregistrat în anul 2015, conform datelor OPCOM, precum şi cel actual, care a ajuns sub acest nivel, este evident că centralele noi, precum cele eoliene, au nevoie de ajutor de stat, conform regulilor europene pentru amortizarea investiţiei. În cazul energiei eoliene, s-a ajuns la un paradox, existând astăzi un ajutor de stat incorect calibrat, care împinge industria spre faliment, semnalează oficialii RWEA.

În lumina celor semnalate, RWEA solicită imperios Guvernului și Parlamentului o acțiune rapidă și responsabilă, care să salveze industria energiei din surse regenerabile de la colapsul financiar și care să reclădească încrederea în mediul investițional din România, încredere obligatorie pentru atragerea de capital pentru finanțarea sau refinanțarea investițiilor necesare unei economii sănătoase.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.