Studiu: O platformă integrată online va facilita procesul de schimbare a furnizorului de energie și gaze, durata va redusă de la 21 de zile la 24 de ore. ANRE poate fi Operatorul platformei, drept acordat prin legislația primară

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Studiu: O platformă integrată online va facilita procesul de schimbare a furnizorului de energie și gaze, durata va redusă de la 21 de zile la 24 de ore. ANRE poate fi Operatorul platformei, drept acordat prin legislația primară

Clienții finali vor fi încurajați să participe activ la piața de energie, platforma motivându-i să se informeze mai bine și să facă alegeri mai potrivite și customizate pentru situația fiecăruia în ce privește contractele de furnizare energie și gaze

Ringhel și avocatii Jdelea Mihăilescu, autorii studiului comandat de ANRE în cadrul unui proiect cofinanțat din Fondul Social European

Schimbarea furnizorului de energie electrică și gaze naturale va dura 6 zile, urmând ca până în 2026 să se ajungă la 24 de ore. În prezent, durează maximum 21 zile de la data notificării intenției de către clientul final.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei derulează proiectul „Dezvoltarea capacității instituționale a ANRE pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale”, cofinanțat din Fondul Social European. Proiectul se referă la realizarea și implementarea la nivel național a unei platforme informatice integrate online va folosi o bază de date unică la nivel național și va fi un sistem unic accesibil online pentru toți participanții la piață implicați în procesul de schimbare a furnizorului – operatorii de distribuție, furnizorii și clienții finali care intenționează să schimbe furnizorul.

O platformă integrată are ca beneficiu facilitarea procesului de schimbare a furnizorului , durata maximă urmând să fie redusă de la 21 de zile la 24 de ore, se precizează în Studiul situaţiei existente referitor la domeniul specific al schimbării furnizorului de energie, realizat de Ringhel și avocatii de la Jdelea Mihăilescu, publicat de ANRE.

Eficientizarea proceselor din cadrul pieței de energie prin crearea unei platforme scalabile cu posibilități de dezvoltare, procesul de schimbare a furnizorului reprezentând doar primul pas dintr-un lung șir de procese de business gestionate, precum și îmbunătățirea calității datelor din piața de energie prin gestionarea unică a acestora sunt principalele benefiicii ale implementării platformei la nivel macro prezentate în studiul menționat.

Clienții finali vor fi încurajați să participe activ la piața de energie, platforma motivându-i să se informeze mai bine și să facă alegeri mai potrivite și customizate pentru situația fiecăruia în ce privește contractele de furnizare energie și gaze, susțin autorii studiului. Participanții la piață vor beneficia, de asemenea, de reducerea termenului de schimbare a furnizorului și costuri operaționale mai mici printr-o comunicare prin intermediul unei singure interfațe de schimb a datelor dintre toți participanții la piață. Alte beneficii importante: diminuarea birocarției și eliminaraea cazurilor de abuz și fraudă în procesul de schimbarea a furnizorului.

Pentru dezvoltarea unei platforme online centralizate care să faciliteze schimbarea furnizorului este necesar să se inițieze un nou act normativ pentru reglementarea unui cadru procedural care să asigure aderarea participanților din piață la platformă. Totodată, trebuie analizat de legiutor și  dacă ANRE poate fi Operatorul platformei. Acest drept poate fi acordat ANRE prin legislația primară, respectiv autorizare, certificare și supraveghere, se specifică în studiu.

Practica altor state europene referitor la procesul de schimbare a furnizorului (studiu)

Norvegia: procesul de schimbare a furnizorului e gestionat prin intermediul unei platforme online centralizată – datahub pentru energie electrică. Cea mai scurtă perioadă  – o zi până la 3 zile. Rata de schimbare a furnizorului de energie a crescut de la 11,1% în 2011 la 24% în 2019. În al doilea trimestru al anului 2020 au existat doar 121000 de cereri de schimbare ale furnizorilor în gospodării, o scădere de 23% față de T2 2019. Pe piața de gaze nu există paltformă online centralizată.

Danemarca:  cea mai scurtă perioadă de schimbare a funizorului este de 10 zile prin datahub. Rata de schimbare a furnizorului de energie a crescut de la 6,2% în 2014 la 8,3% în 2019.

Marea Britanie – două platforme online centraliz diferite pentru energie și gaze. Durata procesului de schimbare a furnizorului 17 – 21 zile.

În Germania gestionarea datelor are loc descentralizat, nu există o platformă centralizată la nivel national. Schimbarea furnizorului se realizează în 21de zile.

În Italia este o platformă online centralizată comună. Durata procesului de schimbare a furnizorului – până la 21 zile.

Studiul situaţiei existente referitor la domeniul specific al schimbării furnizorului de energie, realizat de Ringhel și avocatii Jdelea Mihăilescu, este publicat de ANRE – www.anre.ro, Documente recente.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *