Studiu: Producţia de electricitate pe bază de cărbune a scăzut cu 24% în UE, în 2019

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Studiu: Producţia de electricitate pe bază de cărbune a scăzut cu 24% în UE, în 2019

Sectorul de energie electrică din Uniunea Europeană a emis anul trecut o cantitate de dioxid de carbon cu 12% mai mică decât în 2018, iar producţia de electricitate pe bază de cărbune a scăzut cu 24%, potrivit unui studiu realizat de Agora Energiewende şi Sandbag. Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut anul trecut cu 120 milioane de tone, acesta fiind cel mai puternic declin înregistrat până acum

„Dacă ne uităm la Europa Occidentală, 70% din toate termocentralele pe bază de cărbune vor fi închise în următorii ani. Până la finele acestui deceniu, cărbunele va mai fi folosit doar într-o minoritate de pieţe, precum Germania, Polonia, România, Bulgaria, Cehia şi Slovenia”, a declarat Kristian Ruby, secretarul general al Eurelectric, la lansarea studiului.

În 2019, ponderea regenerabilelor în producţia de electricitate a UE a atins un nivel record de 34,6%, cu 1,8 punct procentuale peste nivelul din 2018. Electricitatea produsă de turbinele eoliene şi parcuri fotovoltaice a crescut cu 64 terawaţi/oră (TWh) până la 569 TWh, depăşind pentru prima dată electricitatea produsă pe bază de cărbune, cu 100 de TWh.

În 2019 comparativ cu 2018, producţia de electricitate pe bază de cărbune în UE a scăzut cu 24% şi în prezent este la jumătate faţă de nivelul din 2007.

Uniunea Industriei Energetice – Eurelectric, cu sediul la Bruxelles, este principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice, consultat în luarea deciziilor comunitare referitoare la acest domeniu. Eurelectric reprezintă interesele industriei de energie electrică la nivel paneuropean. Asociaţia include 3.500 de companii din Europa, cu o cifră de afaceri totală de peste 200 miliarde de euro.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.