- Decarbonizarea și eficiența resurselor se bazează pe tipuri de date specifice
Organizațiile evaluează inteligența artificială (AI) drept tehnologia cea mai de impact pentru decarbonizare și eficiența resurselor. Siemens Smart Infrastructure a publicat un nou raport intitulat „Digital Transformation, Sustainable Returns: The New Pathway of Infrastructure”. Acesta se bazează pe un sondaj efectuat cu 650 de directori seniori și explorează modul în care digitalizarea poate fi valorificată pentru a accelera decarbonizarea și a transforma infrastructura lumii – în special în energie, clădiri și operațiuni industriale.
Descoperirile evidențiază modul în care infrastructura inteligentă permite decarbonizarea, eficiența resurselor și colaborarea pentru atingerea obiectivelor de sustenabilitate. Cu toate acestea, deși s-au înregistrat progrese semnificative în ultimii ani, există încă un potențial imens neexploatat, mai ales când vine vorba de operațiuni bazate pe date, relevă studiul.
Sursă foto: Siemens
Digitalizarea este un factor cheie al decarbonizării
Principalele perspective includ măsura în care digitalizarea permite o infrastructură mai durabilă, importanța datelor potrivite pentru a informa procesul de luare a deciziilor pe calea către zero net și la ce tehnologii se așteaptă liderii să aibă cel mai mare impact pozitiv. Platformele digitale sunt, de asemenea, văzute a fi un avantaj pentru afaceri, respondenții evaluând primele cinci beneficii ale adoptării lor ca scalabilitate; eficiență în timp și costuri; implementare mai rapidă; fiabilitate și interoperabilitate.
„Digitalizarea este un factor puternic al sustenabilității, iar decarbonizarea clădirilor, rețelelor și infrastructurii noastre este la îndemână cu soluțiile care există astăzi. De exemplu, cu IoT care reduce costurile tehnologiilor pentru clădiri inteligente, putem conecta sisteme, reduce consumul de energie și deblocați economii masive”, a declarat Thomas Kiessling, CTO al Siemens Smart Infrastructure. „Pentru a accelera decarbonizarea și pentru a îndeplini obiectivele climatice critice, trebuie să valorificăm tehnologii digitale precum AI și IoT într-un mod mai transformator. Soluțiile există, economiile sunt clare – nu există niciun motiv să nu acționăm acum.”
De asemenea, s-a constatat că tehnologiile digitale joacă un rol critic în reducerea amprentei de carbon, optimizarea utilizării resurselor și integrarea surselor regenerabile. 55% dintre respondenți au spus că tehnologiile digitale au un potențial semnificativ sau masiv de a avansa în decarbonizarea operațiunilor lor. Cu toate acestea, cu 45% care declară că văd puțin sau deloc un astfel de potențial, este posibil ca mulți să nu aprecieze pe deplin legăturile dintre digitalizare și decarbonizare.
Lacunele de date reprezintă o provocare majoră
Infrastructura mai inteligentă și conectată este cheia managementului energiei. Chiar dacă 54% dintre cei chestionați spun că organizațiile lor sunt mature sau avansate în gestionarea operațiunilor bazate pe date, cercetarea arată, de asemenea, că una dintre provocările majore pentru eforturile de decarbonizare este disponibilitatea datelor. O proporție considerabilă dintre respondenți afirmă că au puține sau deloc din datele de care au nevoie în domenii care sunt esențiale pentru îmbunătățirea decarbonizării și a eficienței resurselor: 44% nu au date despre emisii, 46% nu au date despre performanța instalațiilor și utilajelor și 30% nu au date despre consumul de energie.
Respondenții se confruntă, de asemenea, cu obstacole în utilizarea datelor, chiar și atunci când acestea sunt disponibile, din cauza limitărilor abilităților organizației lor de a integra, gestiona și analiza în mod eficient datele care provin dintr-o varietate de surse. Există o nevoie recunoscută în cadrul organizațiilor de a crește volumul, de a îmbunătăți calitatea și de a spori disponibilitatea activelor lor de date dacă doresc să ia decizii informate și să obțină rezultate mai bune în eficiență și durabilitate. AI ar putea fi cheia tranziției energetice, este una dintre concluziile studiului.
Pe baza rezultatelor sondajului, este clar că AI este tehnologia care se estimează că va avea cel mai pozitiv impact asupra decarbonizării și eficienței resurselor: 33% dintre respondenți consideră că AI va avea cel mai mare impact în următorii trei ani. Cu toate acestea, pentru moment, alte soluții contribuie în mod semnificativ la reducerea emisiilor, inclusiv IoT, rețele inteligente și tehnologii de vârf.