“Cu toții ne pregătim pentru perioada de iarnă. Cuvântul de ordine este colaborare, cooperarea între operatorii pieței și operatorii de transport și sistem, colaborarea cu toate autoritățile statului, pentru a avea energia care să ajungă la toată lumea, iar rețelele electrice să stea în picioare”, a spus Virgiliu Ivan, Directorul Dispeceratului Energetic Național (DEN), Transelectrica, la conferința Focus Energetic cu tema ”Provocările iernii 2024-2025 pentru sistemul energetic național”.
Vești bune pentru români! “Preţurile la facturile de gaze şi energie nu vor fi mai mari decât iarna trecută. Schema de compensare-plafonare este în vigoare până la 1 aprilie. A fost important şi este important să-i protejăm pe români, pentru că, aşa cum ştiţi, preţul la gaz, dar şi la energie electrică, acestea depind de lucruri care nu sunt doar la îndemâna României. Depind de situaţia din Orientul Mijlociu, depind de situaţia din Ucraina, depinde de decizia Ucrainei de a continua sau nu tranzitul de gaze ruseşti … Deci, în contextul acestor evenimente excepţionale, schema de compensare-plafonare şi-a făcut treaba şi şi-o va face şi în iarna aceasta”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a asigurat că pregătirile în condiţiile unei ierni normale ”sunt în bună regulă”. Depozitele de gaze naturale sunt ”suprapline”, iar gradul de umplere în lacurile de acumulare este satisfăcător, de aproape de 70%, a precizat Burduja.

Prezent la conferința Focus Energetic, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat că programul “Rabla pentru sobe” va demara în câteva săptămâni, proiectul-pilot urmând a beneficia de un buget de 500 de milioane de lei. Statul va finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă din punct de vedere energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei. ”În România, din păcate, marea majoritate a locuinţelor care se încălzesc cu lemn de foc sunt slab izolate din punct de vedere energetic, sunt ineficiente, iar despre sobele folosite pentru a încălzi aceste locuinţe nu mai vorbim. Din estimările specialiştilor, randamentul mediu al unei sobe, în mediul rural, în România, este de 20-25% şi din acest motiv – şi nu numai – am pregătit un program pilot în premieră în România, finanţat prin Administraţia Fondului pentru Mediu, respectiv 500 de milioane de lei, să finanţăm localităţile din cele 27 de judeţe ale României din zona montană”, a spus Fechet.
Suntem pregătiți pentru iarna 2024 – 2025, au spus, rând pe rând, reprezentanții companiilor din întreg lanț valoric din sectorul energetic – Transelectrica, Transgaz, producători, distribuitori, furnizori – prezenți la evenimentul de la Palatul Parlamentului, organizat de Focus Energetic împreună cu Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților.
Rețeaua Electrică de Transport gestionată de Transelectrica este pregătită să asigure siguranța și continuitatea alimentării pe durata vârfului de iarnă, a spus Virgiliu Ivan, Directorul Dispecerului Energetic Național. “Consumul național de energie electrică poate ajunge, în vârful de seară, la circa 9.500 MW dacă se vor înregistra temperaturi foarte joase. Dacă vom avea parte de zile cu ger, cu temperaturi extreme, am luat în calcul o creștere spre 9.500 MW. În aceste condiții, încercăm să activăm toate resursele energetice din România, dar, pentru că suntem puternic dependenți de energia regenerabilă și nu vom beneficia de aportul centralelor din regenerbil, putem ajunge la importuri de 3.000 MW”, a precizat Ivan.
“Romgaz este pregătită pentru sezonul rece şi poate asigura continuitatea activităţii în ceea ce priveşte producţia de gaze naturale”, a declarat, luni, Robert Chirca, director Exploatare Producţie Romgaz
“Am luat toate măsurile pentru a asigura în această iarnă cantitățile de gaze naturale și electricitate necesare întregului nostru portofoliu de clienți, astfel încât să avem continuitate în furnizare, indiferent de cum vor evolua temperaturile în următoarele luni. Nu ar trebui să fie motive de îngrijorare în ce privește confortul termic din locuințe, deoarece avem constituite din timp stocuri de gaze naturale peste obligațiile de înmagazinare, pentru că siguranța aprovizionării rămâne o prioritate fundamentală pentru noi. Clienții e.on trebuie să știe că, în calitate de furnizor, suntem tot timpul alături de ei, pentru a le oferi predictibilitate și siguranță, atât pentru această iarnă, cât și după momentul liberalizării pieței de energie, din aprilie 2025”, a precizat Claudia Griech – Director General, E.ON Energie România.
Suntem pregătiți pentru a face față tuturor provocărilor iernii, a afirmat și Ionel Boja, Directorul Diviziei Comerciale a Distribuție Energie Electrică Romania – DEER. „Pentru trecerea vârfului de iarnă, ne focusăm pe aspecte de natură tehnice, organizatorice și administrative, sintetizate într-un plan de măsuri, ce prevede finalizarea lucrărilor de investiții și de mentenanță, dotarea cu echipamente și mijloace pentru personal, pregătirea utilajelor etc. Iarna este mai complicată pentru că accesul în anumite zone este mult mai greu, si trebuie sa ne asigurăm ca avem drumurile deschise și colaborăm, în acest sens, cu autoritățile locale”, a precizat reprezentantul DEER.
La final, Claudiu Crețu, Director General ELCEN, a ridicat câteva semne de întrebare legat de problema banilor. “Raportat la pregătirea de iarnă, aşa cum am auzit, sunt gaze, avem contracte de gaze, nu vedem nicio problemă din acest punct de vedere. Problema, ca întotdeauna, este aceeaşi: banii, pentru că toată lumea de aici, de la masă, pleacă de la premisa naturală, valabilă şi normală într-o economie: livrezi o marfă, trebuie să încasezi. Asta ne dorim şi noi de foarte mult timp”, a spus Crețu.
“Visez să ajungem cu factura în scadenţă. Astăzi, datoria către ELCEN este de 1 miliard de lei. Pe timpul verii, nu este aşa o problemă mare, dar, din acest moment, încep facturile de gaze, facturi care se plătesc în avans. Deci, la începutul lunii trebuie să plătim – octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie. Este nevoie ca Primăria Municipiului Bucureşti să se implice financiar, să reducă din această datorie de un miliard, astfel încât să nu fie sincope cu gazele, pentru că iarna are vreo şase luni. Abia aştept să se termine această campanie electorală, pentru că acum, dacă spunem ceva, se interpretează în spiritul campaniei. Nu este cazul. Deci, datoria este de un miliard. Punct. După ce se termină campania, evident că şi situaţia va fi mai complicată”, a afirmat Claudiu Creţu.