Timur Suleimenov, oficial kazah, fost ministru al Economiei: Nu vrem și nu vom risca să fim puși în același coș cu Rusia (interviu exclusiv Euractiv.com)

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Timur Suleimenov, oficial kazah, fost ministru al Economiei: Nu vrem și nu vom risca să fim puși în același coș cu Rusia (interviu exclusiv Euractiv.com)

“Nu vrem și nu vom risca să fim puși în același coș cu Rusia…Kazahstanul nu face parte din acest conflict. Da, facem parte din Uniunea Economică Eurasiatică, dar suntem un stat independent, cu propriul nostru sistem, și vom respecta restricțiile impuse Rusiei și Belarusului. Și am dori să ne extindem cooperarea cu țările din UE și cu UE în ansamblu. Suntem cea mai occidentalizată țară din Asia Centrală”, a declarat Timur Suleimenov, primul adjunct al șefului de cabinet al președintelui Kazahstanului, într-un interviu acordat  în exclusivitate EURACTIV.com, acesta fiind mesajul pe care l-a transmis oficialilor UE.

“Bineînțeles, Rusia a vrut să fim mai mult de partea lor. Dar Kazahstanul respectă integritatea teritorială a Ucrainei. Nu am recunoscut și nu vom recunoaște situația din Crimeea și nici pe cea din Donbas, deoarece ONU nu le recunoaște. Vom respecta doar deciziile luate la nivelul Națiunilor Unite”, a subliniat oficial kazah în interviu.

Vă invităm să citiți interviul integral acordat EURACTIV.com, în care Timur Suleimenov răspunde la întrebările adresate de  Georgi Gotev, redactor-șef al EURACTIV, privind războiul din Ucraina, impactul sancțiunilor occidentale asupra țării sale, eforturile de modernizare în urma tulburărilor din ianuarie și schimbarea echilibrelor geopolitice, accesând link-ul:

https://www.euractiv.com/section/central-asia/interview/kazakh-official-we-will-not-risk-being-placed-in-the-same-basket-as-russia/

Timur Suleimenov este un economist kazah care a lucrat în sectorul privat orește înainte de a ocupa diverse funcții guvernamentale, inclusiv funcția de ministru al economiei.

Am mai preluat din interviul acordat exclusiv Euractiv.com două întrebări cu răspunsurile acordate de oficialul rus.

Georgi Gotev: Evenimentele din ianuarie au fost declanșate de creșterea prețului unui combustibil popular pe care majoritatea oamenilor îl folosesc pentru mașinile lor. Dar, în prezent, cresc nu numai prețurile pentru energie. Kazahstanul este o țară bogată în energie și în resurse, care sunt strategiile de acolo?

Timur Suleimenov: Aveți dreptate; factorul declanșator al evenimentelor din ianuarie a fost prețul gazului lichefiat. Kazahstanul are un mare potențial în ceea ce privește producția de gaz. Din nefericire, în prezent, piața gazelor este puternic reglementată, ceea ce limitează capacitatea de a dezvolta rezervele noastre bogate de gaze naturale. Pentru a schimba acest lucru, va trebui să modificăm prețurile, din păcate. Aceasta este o chestiune foarte sensibilă, nu numai pentru țara noastră. Este la fel peste tot. Prin urmare, trebuie făcută cu mare atenție și explicată oamenilor.

Georgi Gotev: Kazahstanul este exclus de pe anumite rute de export din cauza războiului din Ucraina?

Timur Suleimenov: Da, puteți spune asta. Cea mai mare parte a petrolului nostru, respectiv 90%, trece prin teritoriul rusesc, majoritatea exporturilor noastre merg în Rusia sau trec prin Rusia. Așadar, situația actuală ridică multe probleme pentru multe industrii din Kazahstan. Să sperăm că, atunci când se va încheia faza militară, se va produce o deblocare a drumurilor și a căilor ferate. Dar trebuie să ne diversificăm rutele de export.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.