TMK Hydroenergy Power a demarat lucrările la noua hidrocentrală din județul Caraș Severin. Investiție de 700 000 euro, din care 44,7% este finanțare nerambursabilă prin mecanismele financiare SEE și Norvegia

Publicat pe Categorii Business, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii TMK Hydroenergy Power a demarat lucrările la noua hidrocentrală din județul Caraș Severin. Investiție de 700 000 euro, din care 44,7% este finanțare nerambursabilă prin mecanismele financiare SEE și Norvegia

TMK Hydroenergy Power anunță începerea lucrărilor la noua hidrocentrală din județul Caraș Severin, cu finanțare în cadrul Programului pentru Energie în România, prin mecanismele financiare SEE și Norvegia, 2014-2021

În data de 29.04.2022, au început lucrările de săpătură în vederea realizării drumului de acces pentru echipamente și materiale necesare construcției noii centrale hidroenergetice, amplasată pe golirea de fund a barajului Văliug. Fabricarea hidroagregatului se află în graficul de execuție, rotorul turbinei fiind finalizat după parcurgerea în cele mai bune condiții a tuturor testelor de final, potrivit unui comunicat al societății.

Echipa de specialiști TMK Hydroenergy Power a participat prin sesiuni live și online la testele de verificare a acestora. Acestea au vizat teste moderne realizate cu lichide penetrante sau ultrasunete pentru verificarea integrității materialului și depistarea golurilor în material.

Noua centrală hidroenergetică va asigura producția de energie verde de aproximativ 2 500 MWh anual și se va adăuga la producția realizată de sistemul hidroenergetic din Caraș Severin, de aproximativ 80.417 GWh anual.

Implementarea proiectului se derulează în perioada 01.09.2020 – 31.12.2022 și implică o investiție proprie de aproape 700 000 euro. Pentru acest lucru, CEZ a accesat și a primit finanțare nerambursabilă de aproximativ 44,7% (300.000 Euro) din valoarea totală a investiției.

Scopul investiţiei este producerea energiei electrice verzi (nepoluante) prin folosirea potenţialului hidroenergetic al râului Bârzava cu consecinţe benefice asupra mediului, atingând următoarele rezultate:

       gestionarea responsabilă a resurselor energetice fosile prin valorificarea resurselor regenerabile viabile pentru generarea electricităţii;

       reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în scopul scăderii încălzirii globale prin utilizarea energiei regenerabile.

Barajul cu lacul de acumulare Văliug, construit pe cursul râului Bârzava este un lac de acumulare cu un volum nominal de 1 milion m³ de apă și care tranzitează anual aproximativ 35 – 50 milioane m³, în funcție de condițiile climatice anuale.

Obiectivele investiției:

* Reducerea anuală estimată a emisiilor de CO2 (măsurate în tone CO2eq./an): 770 tone CO2 echivalent / an;

*  Numărul estimat de locuri de muncă create: 1 nou loc de muncă;

* Energia produsă din surse hidroenergetice (în MWh / an): 2.453 MWh / an.

* Număr de instalații noi sau recondiționate pentru producerea energiei hidroenergetice: 1 instalație nouă;

* Capacitatea instalată pentru producerea energiei hidroenergetice (în MW): 0,367 MW.

Producătorul de energie verde – TMK Hydroenergy Power continuă investițiile în sistemul hidroenergetic din Caraș Severin, cu scopul de a contribui la bunăstarea comunității locale în care își desfășoară activitatea, dar și pentru a sprijini România să-și atingă țintele privind cota de energie verde.

În data de 31 martie 2021, compania TMK Hydroenergy Power alături de celelalte companii din Grupul CEZ în România au fost achiziționate de fondurile administrate de Macquarie Infrastuctures and Real Assets (MIRA), parte a Grupului Macquarie din Australia. În decembrie 2010, Grupul CEZ în România a achiziționat 100% pachetul de acțiuni al companiei care deținea sistemul hidroenergetic de lângă Reșița, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 și Breazova) și amenajările hidro aferente de la Timiș Trei Ape, Gozna, Văliug și Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 22 MW după procesul de retehnologizare și o productie de circa 70GWh/an.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *