Transelectrica a dat startul lucrărilor la LEA 400 kV dublu circuit Gutinaș-Smârdan. Proiect confinanțat din fonduri europene

Publicat pe Categorii Flux energetic, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Flux energetic Transelectrica a dat startul lucrărilor la LEA 400 kV dublu circuit Gutinaș-Smârdan. Proiect confinanțat din fonduri europene

CNTEE Transelectrica anunță că a început derularea proiectului „Linia electrică aeriană (LEA) 400 kV dublu circuit (d.c.) Gutinaș-Smârdan”, cofinanțat din fonduri europene prin  POIM 2014 – 2020. Lucrările sunt estimate să se finalizeze până la finele anului 2022. Valoarea totală a contractului este de 306.286.464,86 lei (TVA inclus), din care asistența financiară nerambursabilă reprezintă 152.168.390,01 lei.

Reprezentanți ai Transelectrica au participat, în data de 21.10.2019, împreună cu reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene, AM-POIM, la ședința de începere a activităților în cadrul proiectului „LEA 400 kV d.c. Gutinaș – Smârdan”.

Potrivit Transelectrica, obiectivul general al proiectului este acela de a contribui la creșterea capacității sistemului energetic național de preluare în siguranță a producției de energie electrică din resurse regenerabile de la 2200 MW în 2013 la 3200 MW în 2023. Obiectivele specifice ale proiectului sunt: realizarea celulei de capăt amplasată în Stația 400/220 kV Gutinaș, comuna Buciumi, județul Bacău,  2 km Linie Electrică Subterană (LES) și 138 km Linie Electrică Aeriană (LEA).

Obiectivul de investiții va avea o lungime de 140 km, între Gutinaș și Smârdan, va străbate teritoriul a trei județe, respectiv Bacău, Vrancea și Galați și va traversa 25 unități administrativ-teritoriale (Căiuți, Coțofănești, Buciumi, Urechești, Mărășești, Movilița, Panciu, Păunești, Pufești, Ruginești, Barcea, Cosmești, Costache Negri, Cuza Vodă, Drăgănești, Galați, Grivița, Ivești, Munteni, Nicorești, Pechea, Schela, Smârdan, Tecuci și Umbrărești). Proiectul „LEA 400 kV d.c. Gutinaș – Smârdan” face parte din întăririle rețelei electrice de transport (RET) în zona de Nord-Est a României și este necesar pentru a se evita limitarea evacuării energiei electrice produse în centralele electrice eoliene din zona Dobrogea și apariția congestiilor în RET, ca urmare a dezvoltării capacităților de producție din zona de Sud-Est a țării. Proiectul va permite transportul energiei produse în zona Marii Negre către centrele de consum și stocare din restul țării și va crește semnificativ securitatea furnizării energiei electrice în regiune.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *