Transelectrica accelerează implementarea a 20 de proiecte strategice pentru flexibilizarea Rețelei Electrice de Transport. Are în plan linii noi de curent alternativ și continuu de evacuare a producției eoliene on-shore și off-shore din zona Dobrogea și a celei generate de Unitățile 3 și 4 ale CNE Cernavodă

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Transelectrica accelerează implementarea a 20 de proiecte strategice pentru flexibilizarea Rețelei Electrice de Transport. Are în plan linii noi de curent alternativ și continuu de evacuare a producției eoliene on-shore și off-shore din zona Dobrogea și a celei generate de Unitățile 3 și 4 ale CNE Cernavodă

CNTEE Transelectrica a elaborat o listă deschisă de proiecte strategice, care vor permite flexibilizarea Rețelei Electrice de Transport.  Compania prezintă cele 20 proiecte de pe listă, unele dintre ele aflate deja în derulare, proiecte pentru care este necesară accelerarea ritmului de implementare:

1. Linia Electrică Aeriană (LEA) 400 kV Porțile de Fier – Reșița;

2. LEA 400 kV dublu circuit Reșița – Timișoara – Săcălaz – Arad;

3. LEA 400 kV dublu circuit Cernavodă – Stâlpu, cu un circuit de intrare / ieșitre în Stația Gura Ialomiței;

4. LEA 400 kV dublu circuit Smârdan – Gutinaș;

5. LEA 400 kV Gădălin – Suceava;

6. LEA 400 kV Suceava – Bălți (Republica Moldova);

7. LEA 400 kV Medgidia Sud – Constanța Nord;

8. LEA 400 kV Isaccea – Tulcea Vest;

9. Linia Electrică Subterană (LES) București Sud – Grozăvești;

10. LES 400 kV Domnești – Grozăvești;

11. Stația 400/110 kV Grozăvești;

12. Închiderea Inelului de 400 kV București – Ilfov, în zona de est;

13. Reconductorarea LEA 400 kV București Sud – Gura Ialomiței;

14. Reconductorarea Axului 400 kV București Sud – Pelicanu – Cernavodă;

15. Reconductorarea Axului 220 kV Gutinaș – Dumbrava – Stejaru – Gheorgheni – Fântânele – Ungheni;

16. Reconductorarea Axului 220 kV Urechești – Târgu Jiu Nord – Paroșeni – Baru Mare – Hășdat;

17. Reconductorarea LEA 220 kV Porțile de Fier – Reșița circuitele 1 și 2;

18. Trecerea la tensiunea de 400 kV a Axului 220 kV Brazi Vest – Teleajen – Stâlpu și reconductorarea acestuia;

19. LEA 400 kV Stâlpu – Brașov;

20. Linii noi de curent alternativ și de curent continuu de evacuare a producției eoliene on-shore și off-shore din zona Dobrogea, respectiv a producției generate de Unitatea 3 și de Unitatea 4 ale Centralei Electrice Nucleare de la Cernavodă, pe traseul Tuzla – Podișor și Podișor – Corbu – Hurezani – Hațeg – Recaș – Horia – Nădlac.

Autoritățile publice centrale, cât și CNTEE Transelectrica, vor întreprinde în perioada imediat următoare demersuri pentru urgentarea realizării proiectelor mai sus menționate, astfel încât România să-și atingă obiectivele europene pentru orizontul de timp 2030 – 2050, se precizează într-un comunicat al companiei.

Nivelul actual de dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport (RET) necesită o accelerare a stadiilor de realizare a proiectelor de infrastructură energetică, în scopul asigurării trecerii graduale la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. Pentru a obține o reconfigurare a sistemului energetic și a rețelei de transport al energiei electrice în acord cu noile direcții stabilite prin pachetele legislative europene „Green Deal” și „Fit for 55”, țintele de realizare a planurilor de investiții implementate de CNTEE Transelectrica trebuie să le depășească pe cele planificate deja, precizează reprezentanții companiei. Tranziția energetică impune o adaptare rapidă a rețelei electrice de transport și intensificarea ritmului de extindere a acesteia prevăzut în Planul de Dezvoltare a RET 2020 – 2029.

Guvernul României a aprobat recent, la propunerea Secretariatului General al Guvernului – autoritatea publică tutelară a CNTEE Transelectrica, un Memorandum cuprinzând un Plan de Acțiuni al Companiei care prevede realizarea unor proiecte investiționale esențiale pentru consolidarea rețelei electrice de transport. În plus, în ultima perioadă au fost organizate mai multe întâlniri între reprezentanți ai Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Energiei și ai CNTEE Transelectrica SA. Discuțiile au condus la concluzia comună privind necesitatea simplificării procesului de implementare a unor proiecte de importanță națională în domeniul energiei electrice.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *