Transelectrica, anunț oficial: De la 1 ianuarie 2021 se introduce rezoluția de 15 minute pentru decontarea tranzacțiilor cu energie. În decembrie se vor face testări de către participanții la piața de echilibrare și PRE-uri

Publicat pe Categorii Actual, Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Transelectrica, anunț oficial: De la 1 ianuarie 2021 se introduce rezoluția de 15 minute pentru decontarea tranzacțiilor cu energie. În decembrie se vor face testări de către participanții la piața de echilibrare și PRE-uri
  • ANRE nu a fost de acord cu propunerea Transelectrica ca decontarea la 15 minute a tranzacțiilor cu energie electrică să se facă începând cu data de 1 octombrie 2021, nu de la 1 ianuarie

Este oficial. După cum a stabilit Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, începand cu data de 1 ianuarie 2021 decontarea pe piața de echilibrare se va face la un interval de 15 minute.

Transelectrica informează participanți la piața de echilibrare și părțile responsabile cu echilibrarea (PRE) că “începand cu data de 1 ianuarie 2021 este introdusă rezoluția de 15 minute pentru Declarația de disponibilitate, Oferta zilnică; Schimb bloc extern; Schimb bloc intern; Notificare program de funcționare, conform prevederilor Ordinului ANRE nr. 63/31 martie 2020 privind aprobarea programului de implementare a măsurilor necesare în scopul asigurării condițiilor de decontare la un interval de 15 minute”.  În prezent, decontarea se realizează la interval de o oră.

În cursul lunii decembrie se vor face testări de către participanții la piața de echilibrare/părțile responsabile cu echilibrarea pe un portal pus la dispoziție de Transelectrica.

Reamintim că Transelectrica a propus/solicitat ANRE, în baza unui calendar, ca decontarea la 15 minute a tranzacțiilor cu energie electrică să se facă începând cu data de 1 octombrie 2021, nu de la 1 ianuarie.

Autoritatea nu a fost de acord cu această propunere astfel că decontarea la 15 minute a tranzacțiilor cu energie se va aplica cu 1 ianuarie 2021. Aceasta este Decizia Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE cu nr 1843 din data de 14 octombrie 2020 privind respingerea derogării de la armonizarea intervalului de decontarea a dezechilibrului de 15 minute în conformitate cu art 62 din Regulamentul (UE) 2017/2195 al CE și art 8 din Regulamentul (UE) 2019/943 privind piața internă de energie electrică.

Trecerea la intervalul de decontare de 15 minute începând cu 1 ianuarie 2021 este o provocare majoră pentru toți  actorii din energie, care va impacta dur piața de energie.

“Dacă consumatorii, clienții finali nu sunt pregătiți pentru trecerea la decontarea la 15 minute, pregătiți în sensul în care să fie conștientizați, să fie activi, să discute cu furnizorul, costurile vor crește. Și sunt foarte importante aceste discuții, dezbateri între parteneri“, avertiza Virgil Ivan, Transelectrica, la finele anului trecut.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.