Transelectrica face investiții. LEA 400 kV Oradea – Bekescsaba, finalizată. Se reiau lucrările de execuție a tronsonului Oradea – Nădab

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Transelectrica face investiții. LEA 400 kV Oradea – Bekescsaba, finalizată. Se reiau lucrările de execuție a tronsonului Oradea – Nădab

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica anunță că a semnat contractul de execuție a lucrărilor pentru finalizarea tronsonului Oradea Sud – Nădab, parte a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Oradea – Bekescsaba. Lucrările au o valoare de peste 4 milioane de lei și vor fi realizate în termen de 12 luni de către Electromontaj SA.

„Finalizarea investiției Linia Electrică Aeriană 400 kV Oradea Sud – Nădab a fost încă de la începutul mandatului nostru unul dintre obiectivele prioritare. Am găsit acest proiect înțepenit în procesul de achiziție a lucrărilor de execuție, fără prea mulți pași făcuți din 2018, de la momentul obținerii Hotărârii de Guvern pentru expropriere. Am înțeles importanța acestei investiții atât pentru Companie, cât și pentru Sistemul Energetic Național, și de mai bine de jumătate de an am accelerat procesele, prin măsuri eficiente, și am reușit să înlăturăm toate blocajele. Rezultatul a fost cel așteptat: am finalizat un proces de achiziție publică și am atribuit contractul de execuție a lucrărilor. Mulțumesc echipei de profesioniști din Companie care a contribuit semnificativ la reluarea investiției”, a declarat Cătălin NIȚU, Director General Executiv, Președinte al Directoratului CNTEE Transelectrica.

Proiectul Liniei Electrice Aeriene 400 kV Oradea-Bekescsaba, o investiție totală de peste 83 de milioane de lei, a fost blocat din anul 2008 din cauza unor dificultăți întâmpinate în procesul de expropriere pe tronsonul Oradea Sud – Nădab.  Astfel, LEA 400 kV Oradea–Bekescsaba a fost dată în folosință doar parțial, și anume tronsonul de dublu circuit, LEA 400 kV Nădab (RO) – Bekescsaba (HU): 60 de kilometri, din care pe teritoriul României 22 de kilometri, simultan cu LEA 400 kV Arad-Nădab. Tronsonul LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab are o lungime totală de 72 km, simplu circuit A și este realizat parțial.

Punerea în funcțiune a tronsonului Oradea Sud – Nădab și astfel finalizarea LEA 400 kV Oradea – Bekescsaba contribuie la completarea inelului de 400 kV în zona de Vest, obiectiv prioritar al României, cu impact semnificativ asupra creșterii siguranței în funcționare și asupra minimizării riscurilor în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor din zona de nord – vest a țării.  De asemenea, în ceea ce privește siguranța în funcționare, este de precizat că LEA 400 kV Oradea-Bekescsaba are o fiabilitate superioară liniilor existente, fiind proiectată în baza unor noi standarde, ce țin cont de creșterea impactului fenomenelor meteorologice.

Potrivit reprezentanților Transelectrica, finalizarea acestei linii va conduce duce la eliminarea unor costuri privind congestiile în zona de nord-vest, cu impact atât asupra prețului la consumatorului final de energie electrică, cât și asupra bugetului de venituri și de cheltuieli al CNTEE Transelectrica SA. La nivelul anului 2019, costurile privind congestiile în zona de nord-vest s-au ridicat la circa 1,6 milioane de lei.

Prin finalizarea LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab, va crește capacitatea de transfer în interconexiune pe direcția export cu 100 MW, iar pe direcția import cu 300 MW, ceea ce contribuie la conformarea României la obligațiile care îi revin din implementarea Regulamentelor UE. Această investiție va avea un rol semnificativ și pentru realizarea obiectivului Uniunii Europene de realizare a Pieței Unice de Energie Electrică Europeană, care are ca scop bunăstarea socială (reducerea prețului energiei electrice la consumatorul final prin creșterea concurenței și competitivității), se specifică în comunicatul companiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.