Transelectrica prezintă balanţa energetică a României la 6 luni: Scăderi la producție, exporturi și consum, importurile sunt tot mai mari

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Transelectrica prezintă balanţa energetică a României la 6 luni: Scăderi la producție, exporturi și consum, importurile sunt tot mai mari
  • Consumul intern net a scăzut cu 6,7%, producția netă de energie cu 12%. Exportul, mai mic cu 7,5% față de S1 2019, importul a crescut cu 67,6%
  • Transelectrica: Puterea instalată la nivelul SEN de aproximativ 24.600 MW nu reflecta realitatea. ANRE: România dispune, la data de 14 august, de capacităţi de producere a energiei electrice cu o putere instalată totală de 20.608 de MW

Datele Transelectrica pe primele șase luni ale anului arată scăderi în linie la producția de energie, la consum și export, pe fondul unei creșteri accelerate a importurilor.

Consumul intern net a scăzut cu 6,7%, iar producția netă de energie cu 12%, potrivit datelor Transelectrica prezentate în analiza privind evoluția componentelor balanței energetice, în perioada ianuarie – iunie 2020 față de aceeași perioadă a anului precedent.

Valoarea consumului intern net include pierderile din rețelele de transport și distribuție, precum și consumul pompelor din stațiile hidro cu acumulare prin pompaj, însă nu include consumul aferent serviciilor proprii din centralele de producere energie electrică, precizează societatea.

Și datele prezentate de INS confirmă o scădere a consumului naţional de energie electrică al României, cu 7,1%, la 25,7 TWh, în prima jumătate a acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

În primul semestru, potrivit Transelectrica, schimburile fizice transfrontaliere de export au scăzut cu 7,5% față de perioada similară din 2019, iar fluxurile transfrontaliere de import au înregistrat o creștere de 67,6%.

În raport, Transelectrica prezintă o scădere a exportului de energie pe graniţele cu Serbia, Ungaria și Ucraina în primul semestru și o creștere pe granița cu Bulgaria. Importul a a crescut pe toate graniţele, semnificativ pe liniile de interconexiune situate în zonele deficitare în producție de energie electrică – pe granițele cu Ungaria, și cu Ucraina. Se evidențiază o creştere de 134% pe linia de interconexiune situată în zona excedentară în producție de energie electrică, respectiv granița cu Serbia.

“În primul semestru comparativ cu intervalul ianuarie – iunie 2019, fluxurile fizice de export au scăzut cu Serbia, cu 50% – 330 GWh, Ungaria cu 70% -121 GWh și Ucraina, cu 15%  și au crescut cu Bulgaria, cu 16%, +268 GWh. O creștere semnificativă a fluxurilor fizice de import se evidențiază în S1 pe toate liniile de interconexiune cu Serbia, respectiv 134%, +217 GWh, cu Ungaria, respectiv 108%, +636 GWh”, se prezintă în documentul Transelectrica.

Specialiștii  companiei explică: “Dacă e să comparăm gradul de utilizare al capacității alocate la import în trimestul II aI anului 2020, acolo unde impactul generat de pandemia COVID a avut o influență semnificativă, observăm că față de trimestrul II al anului 2019 s-a înregistrat o creștere a gradului de utilizare al capacității alocate la import, respectiv o creștere de 180% a schimburilor comerciale la import și de 120% a energiei tranzitate, pe fondul hidraulicității reduse înregistrate în această perioadă la nivel national și în condițiile unui consum de energie electrică la nivel european mai mic comparativ cu perioada similară din 2019, care a condus la scăderea prețurilor la energia electrică pe piețele de energie electrică europene și naționale și implicit la reducerea diferențelor de preț între țări, ceea ce a determinat tranzacționarea transfrontalieră mai intensă”.

În structura mixului de producție, în perioada ianuarie – iunie 2020 comparativ cu perioada similară a anului 2019, s-a înregistrat o scădere a componentei termo de aproximativ 20,4%, a componentei hidro cu 23,2%. Aportul din surse regenerabile și nuclear au cunoscut o creștere de 4,4% respectiv 11,8%.

Transelectrica a analizat ponderile componentelor mixului de producție netă pentru S1. Astfel, cea mai mare pondere este reprezentată de componenta termo – 31,5%, urmată de componenta hidro – 28,4%, energia produsă din surse regenerabile și nucleară au o pondere de aproximativ 19% și respectiv 21,2%. Puterea instalată în centralele pe surse regenerabile a crescut cu aproximativ 0,3%, de la 4.546 MW instalați la 30 iunie 2019, la 4.559 MW instalați la 30 iunie 2020, potrivit datelor prezentate de companie în Raportul semestrial.

Puterea instalată la nivelul Sistemului Electroenergetic Național de aproximativ 24.600 MW nu reflecta realitatea deoarece în multe centrale electrice erau grupuri indisponibile, aflate în imposibilitatea de a mai funcționa din motive, precum: uzura tehnică ridicată, nerespectarea cerințelor de mediu, eficiență redusă, costuri de producție ridicate, respectiv dificultăți financiare ale entităților care le dețin, se precizează în raport.

Potrivit situației prezentate de ANRE, România dispune, la data de 14 august, de capacităţi de producere a energiei electrice cu o putere instalată totală de 20.608 de MW, scrie Agerpres. ANRE  analizează capacităţile de producere a energiei electrice în vederea evaluării cât mai corecte a puterii instalate a acestora şi actualizează periodic situaţia puterilor instalate în capacităţi de producer. „România are teoretic o putere instalată de foarte mari dimensiuni, 24.000 de MW, iar disponibili efectiv sunt undeva la 16.000. Ceilalţi 8.000 MW sunt, în mare măsură, megawaţi care nu mai există fizic sau nu mai sunt disponibili de foarte multă vreme”, declara anul trecut președintele ANRE, Dumitru Chiriță.

Producția de energie electrică a înregistrat, de asemenea, scăderi comparativ cu anul 2019, cu valori de -17,5 % în luna aprilie, -22,3 % în luna mai, respectiv – 19,4 % (valoare preliminară) în luna iunie, potrivit datelor Transelectrica.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *