Transelectrica s-a descurcat în pandemie. Profitul a crescut de 4 ori în primul semestru, la 116 milioane lei. Cu măsuri de reformare și de reașezare a societății în acord cu actuala conjunctură economică

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Transelectrica s-a descurcat în pandemie. Profitul a crescut de 4 ori în primul semestru, la 116 milioane lei. Cu măsuri de reformare și de reașezare a societății în acord cu actuala conjunctură economică

Într-un context economic dificil, CNTEE Transelectrica raportează realizarea unui profit net de 116 de milioane de lei în primul semestru al anului 2020, de aproape 4 ori mai mari decât cel obținut în perioada similară a anului anterior, de doar 30 de milioane de lei. O creștere importantã de 282%.

Rezultatul financiar pozitiv a fost obținut ca urmare a asumării unor mãsuri de reformare și de reașezare a societății în acord cu actuala conjuncturã economicã, se precizează într-un comunicat al companiei.

Profitul obținut în S1 2020 din activitãțile de exploatare a cunoscut o creștere substanþialã de 267% fațã de S1 2019, conform datelor prezentate de Transelectrica. Profitul total din activitatea de exploatare a înregistrat o creștere cu 108 milioane lei fațã de primul semestru al anului precedent, în principal pe fondul reducerii costurilor operaționale (inclusiv amortizare).

Pe zona principală a activităților de bazã (transport și dispecerizare SEN), în S1 2020, compania a obținut rezultate financiare comparative cu S1 2019, înregistrând o scădere nesemnificativă determinatã, în principal, de scãderea cu 8% a veniturilor din transport și a altor venituri pe piața de energie și provenită din diminuarea cantitãții de energie electricã livratã consumatorilor. Scăderea se datoreazã atât impactului generat de pandemia COVID-19, dar și reducerii tarifului mediu pentru serviciul de transport aprobat de ANRE, precizează reprezntanții Transelectrica.

“Angajamentul nostru pentru investiții și performanțã este ferm chiar și în condiții speciale precum cele impuse de contextul economic actual. Pentru Transelectrica, investițiile reprezintã principala sursã de dezvoltare și de evoluție la nivel tehnologic. Ca în orice organizație, strategia investiționalã și, mai ales, atingerea obiectivelor investiționale au un rol-cheie în raport cu toate celelalte activitãți. Printr-o abordare unitarã în ceea ce privește deciziile strategice vom îmbunãtãþi gradul de realizare al Planului de Investiții și al atingerii obiectivelor de dezvoltare ale companiei. Și pentru cã Transelectrica are nevoie de dezvoltare pe toate planurile, acest lucru este posibil doar prin regândirea întregii paradigme organizaționale. În acest sens, am început anul acesta o serie de demersuri pentru eficientizarea tuturor proceselor interne și pentru identificarea mijloacelor de obținere a unei productivitãți tot mai bune atât la nivel organizațional, cât și din perspectiva poziției pe care o are Compania în Sistemul Energetic Național, dar și în regiune. Transelectrica trebuie să devină o companie dinamică, cu procese și resurse integrate, care să se adapteze condițiilor actuale de business, să genereze încredere și sustenabilitate”, a declarat Cãtãlin Nițu, Director General Executiv CNTEE Transelectrica SA.

Pe segmentul activitãților cu profit zero, S1 2020 înregistreazã o creștere financiarã de 103 milioane lei față de pierderea de -58 milioane lei înregistratã în S1 2019.

În semestrul I 2020, veniturile din serviciile de sistem tehnologice au înregistrat o creștere de 16% comparativ cu aceeași perioadã a anului 2019 (343 milioane lei la 30 iunie 2020, fațã de 295 milioane lei la 30 iunie 2019). Aceastã creștere a fost determinatã de majorarea tarifului aprobat de ANRE pentru aceste servicii, în condițiile diminuãrii cantitãții de energie electricã livratã consumatorilor și concomitent cu scãderea cheltuielilor privind serviciile de sistem tehnologice în S1 2020, comparativ cu cele din perioada aferentã anului 2019 (298 milioane lei în S1 2020, comparativ cu 353 milioane lei S1 2019).


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *