Transelectrica în primul semestru: Profit net mai mic cu 10%, cheltuielile cu investiții realizate au crescut cu 96%

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Transelectrica în primul semestru: Profit net mai mic cu 10%, cheltuielile cu investiții realizate au crescut cu 96%

Transelectrica  a înregistrat un profit net de 116 milioane lei în primul semestru, în scădere cu 10% comparativ cu S1 2020 și un profit brut în suma de 121 milioane lei. Cheltuielile de investiții realizate în S1 2021 în valoare de 242 mil lei au crescut cu 95,9%, potrivit Raportului semestrial al companiei.

Veniturile totale operaționale ale Transelectrica au înregistrat o creștere în procent de 30% comparativ cu aceeași perioada a anului anterior (1.422 mil lei în S1 2021 față de 1.090 mil lei în S1 2020), determinată în principal de creșterea cantității de energie electrică livrată consumatorilor, de majorarea tarifului mediu de transport și de creșterea veniturilor realizate pe piață de echilibrare, potrivit informaţiilor transmise BVB.

Cheltuielile totale operaționale (inclusiv amortizare) au crescut cu 37% comparativ cu aceeași perioada a anului precedent, când acestea au înregistrat scăderi determinate de diminuarea activității la nivel global, ca urmare a declanșării pandemiei COVID-19.

CPT în RET a crescut cu cca. 28% comparativ cu perioada similară din anul 2020, că urmare a distribuției  dezavantajoase a fluxurilor fizice pe liniile de interconexiune și a condițiilor meteo defavorabile din lunile aprilie și iunie, care au determinat creșterea pierderilor corona, în condițiile în care, raportat la energia intrată în conturul RET, pierderile au crescut de la 2,21% la 2,50%, se precizează în raportul companiei.

Managementul susține că se aplică o abordare prudentă în direcția reducerii costurilor Transelectrica, luând în considerare cei mai importanți factori pentru a se asigura că nu se vor înregistra pierderi economice.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *