Transelectrica se alătură Platformei europene de compensare a dezechilibrelor – IGCC

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Transelectrica se alătură Platformei europene de compensare a dezechilibrelor – IGCC

CNTEE Transelectrica informează participanții la Piața de Echilibrare din România că, în data de 17 decembrie 2021, la ora 11:15 CET, a avut loc conectarea cu succes a blocului de control RFP-TEL la platforma europeană IGCC – International Grid Control Cooperation.

IGCC reprezintă proiectul ales de ENTSO-E pentru procesul de compensare a dezechilibrelor, așa cum este definit în Regulamentul (UE) nr. 2017/1485 al Comisiei din 2 august 2017 de stabilire a unei linii directoare privind operarea sistemului de transport al  energiei electrice (art. 22). Platforma IGCC reprezintă o modalitate de optimizare a reglajului secundar de frecvență – putere de schimb, prin reducerea acțiunilor de sens contrar ale regulatoarelor operatorilor membri, rezultând astfel o utilizare optimizată a rezervei de sistem BRS – Bandă de Reglaj Secundar (denumirea veche) sau aRRF – Rezerva de Restabilire a Frecvenței cu activare automata (denumirea nouă), la nivel de cooperare, potrivit unui comunicat al Transelectrica.

Platforma IGCC numără în prezent un total de 27 de operatori de transport și de sistem (OTS), dintre care 22 au statut de membru operațional – ADMIE Grecia, APG Austria, CNTEE Transelectrica România, Elia Belgia, Swissgrid Elveția, CEPS Republica Cehă, 50Hz Germania, Amprion Germania, TenneT DE Germania, TransnetBW Germania, Energinet Danemarca, RTE Franța, HOPS Croația, MAVIR Ungaria, Terna Italia, CREOS Luxemburg, TenneT NL Țările de Jos, PSE Polonia, REN Portugalia, ELES SIovenia, REE Spania, SEPS Slovacia, 2 OTS au statut de membru neoperațional ESO – EAD Bulgaria, EMS Serbia, respectiv 3 OTS membri cu statut de observator – NOS Bih Bosnia și Hertegovina, CGES Muntenegru și MEPSO Macedonia de Nord.

Prin această alăturare, Operatorul de Transport și Sistem din Romania – CNTEE Transelectrica SA se conformează obligațiilor legale instituite prin regulamentul european (UE).


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *