Transelectrica și operatorii de distribuție pot folosi panourile fotovoltaice numai pentru acoperirea “consumului administrativ și propriu” al stațiilor electrice. Energia produsă nu va fi evacuată în rețeaua de distribuție/transport. Nou Ordin ANRE, cu clarificări

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Transelectrica și operatorii de distribuție pot folosi panourile fotovoltaice numai pentru acoperirea “consumului administrativ și propriu” al stațiilor electrice. Energia produsă nu va fi evacuată în rețeaua de distribuție/transport. Nou Ordin ANRE, cu clarificări

Operatorul de transport și de sistem și operatorii de distribuție pot folosi instalaţiile de producere a energiei electrice din surse regenerabile amplasate într-o staţie electrică numai pentru acoperirea “consumului administrativ” și a “consumului propriu” al stației electrice.

ANRE vine cu reformulări de articole, respectiv clarificări în propriile reglementări. Un Ordin ANRE privind modificarea Procedurii privind fundamentarea și aprobarea planurilor de dezvoltare şi de investiții ale operatorului de transport și de sistem și ale operatorilor de distribuţie a energiei electrice aprobată prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 98/2022 este în consultare publică.

Astfel, Transelectrica și operatorii de distribuție pot desfășura activitatea de producere în cadrul unei stații electrice proprii doar în condițiile în care se asigură că energia produsă de instalaţiile proprii amplasate în stație nu este evacuată în rețeaua de distribuție/transport.

Este necesară reformulare articol din procedură pentru clarificarea faptului că instalaţiile de producere a energiei electrice din surse regenerabile amplasate într-o staţie electrică pot fi folosite numai pentru acoperirea “consumului administrativ” și a “consumului propriu” al stației electrice. Astfel, consumul propriu tehnologic din staţie din formularea existentă are sensul de consum propriu necesar funcţionării staţiei electrice, precizează ANRE.

Această abordare – potrivit ANRE – este în acord cu precizările Comisiei Europene din răspunsul din data de 28.07.2022, transmis la solicitarea ANRE, de clarificări referitoare la interpretarea prevederilor Directivei (UE) 2019/944 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și de modificare a Directivei 2012/27/UE, conform cărora situația în care un operator de rețea trebuie să respecte condiția de separare față de activitatea de producere a energiei electrice, nu exclude posibilitatea de a produce energie electrică strict pentru consumul propriu.

ANRE mai anunță o modificare care vizează investițiile în rețea. Referitor la prevederile art. 40, alin. (2) din Procedură, acestea impun condiţia ca operatorii de reţea să realizeze planul de investiții în rețea în cuantum de minim 95%. Reformularea acestui alineat este necesară pentru a clarifica faptul că valorile planificate și cele realizate care se compară se referă la investițiile aferente rețelei, precizează Autoritatea.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *