Operatorii de transport și de sistem și operatorii de distribuție au obligația de a dezvolta rețele inteligente care să promoveze eficiența energetică și integrarea energiei din surse regenerabile.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei se asigură că operatorii iau măsurile adecvate pentru ca rețeaua lor să fie mai rezilientă și mai flexibilă. În acest scop, ANRE trebuie să monitorizeze performanța operatorilor pe baza unor indicatori precum capacitatea operatorilor de transport și de sistem și a operatorilor de distribuție de a exploata linii prin tehnica „dynamic line rating” (determinarea în tip real a puterii maxime care poate circula pe o linie pentru a nu depăși limita termică), dezvoltare a monitorizării la distanță și a controlului în timp real a instalațiilor electrice, reducerea pierderilor în rețea și frecvența și durata întreruperilor curentului electric, potrivit unui document al Autorității, consultat de InvesTenergy.
ANRE a pus în consultare publică un Ordin privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea indicatorilor de performanță în legătură cu dezvoltarea unei reţele inteligente care să promoveze eficienţa energetică şi integrarea energiei electrice produse din surse regenerabile.
Conform proiectului de ordin, în baza unui set de indicatori, Autoritatea va monitoriza calitatea serviciului de distribuție, respectiv de transport al energiei electrice; integrarea producției de energie electrică din surse regenerabile, a instalaţiilor de stocare și a serviciilor de flexibilitate; nivelul de digitalizare a rețelelor electrice.
Operatorii de rețea vor realiza studii și analize din care să rezulte nevoile de automatizare și digitalizare pentru transformarea rețelelor electrice pe care le administrează în rețele inteligente. Pe baza concluziilor acestor analize și a propunerilor de ținte înaintate de operatorii de rețea, ANRE va stabili, pentru fiecare indicator din categoria care reflectă gradul de digitalizare al rețelelor electrice, țintele care trebuie atinse de fiecare operator de rețea, ce depind de condițiile specifice care țin de structura rețelelor, gradul de buclare, caracteristicile zonale privitoare la consumul și producerea de energie electrică, gradul de reabilitare/modernizare a rețelelor/elementelor de rețea.
Anual, se va evalua performanța realizată de fiecare operator de rețea, printr-un indicator de performanță compus, determinat ca medie ponderată a indicatorilor monitorizați. Pentru primii doi ani ai perioadei a V-a de reglementare se propun coeficienţi de ponderare egali, urmând ca ulterior aceştia să poată fi modificaţi de ANRE în funcţie de direcția în care se urmăreşte intensificarea eforturilor investiţionale ale operatorilor.
În proiectul de Ordin ANRE, se propun pragurile față de care RRR se majorează sau se diminuează conform prevederilor metodologiilor de stabilire a tarifelor de transport/distribuţie. Astfel, pentru o valoare realizată într-un an pentru indicatorul de performanță compus mai mare de 90%, RRR se majorează conform prevederilor metodologice în anul respectiv, iar pentru o valoare a indicatorului de performanță compus mai mică de 70%, RRR se diminuează conform prevederilor metodologice în anul respectiv. Metodologiile de stabilire a tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție a energiei electrice prevăd: „Valoarea RRR aprobată… se majorează sau se diminuează cu 0,5 puncte procentuale, în funcţie de nivelul de performanţă realizat de OD/OTS cu privire la dezvoltarea unei reţele inteligente care să promoveze eficienţa energetică şi integrarea energiei produse din surse regenerabile, în raport cu valorile setului de indicatori aprobat de ANRE.
“Operatorii de distribuție vor face tot ce este posibil în ce privește investițiile, în limita cadrului de reglementare. Este de discutat însă despre cum stabilim aceste limite ale cadrului de reglementare. Practic, avem aceeași problemă, în mod constant. De fiecare dată când vorbim despre ce avem de făcut, lipsește coerența. Vorbim de miliarde de euro investiții în diferite proiecte de producție a energiei. Toate aceste miliarde se vor dovedi a fi eficiente dacă pot să ajungă într-un mod cât mai eficient și la clienți și vor ajuta, bineînțeles, transformarea de care avem nevoie în industrie, pentru că acesta este scopul final, până la urmă, al tranziției. Trebuie să fim coerenți pe lanțul decizional și atunci limitele cadrului de reglementare trebuie să fie stabilite în concordanță cu dorința României de a îndeplini anumite ținte”, a declarat Daniela Dărăban, Directorul executiv al ACUE, în cadrul conferinței anuale InvesTenergy cu tema”PREȚuim Energia viitorului”.
Potrivit ANRE, transformarea rețelelor electrice de transport și distribuție în rețele inteligente crează condiții favorabile pentru apariția unor oportunități de afaceri și pentru valorificarea de către utilizatorii finali a unor beneficii prin:
– integrarea producției de energie electrică din surse regenerabile;
– facilitarea integrării noilor actori în sectorul energiei electrice: agregatori, comunități de energie, furnizori de servicii energetice etc.;
– includerea de servicii de sistem până la nivelul de JT (consum/producție comandabile);
– noi oportunități de afaceri și noi locuri de muncă atât pentru activități de bază aferente serviciilor de transport și distribuție a energiei electrice, cât și în domeniul telecomunicațiilor și informaticii;
– dinamizarea pieței libere de energie electrică prin creșterea numărului de participanți;
– posibilitatea aplatizării curbei de consum, cu efecte economice pozitive rezultate din planificarea necesarului de capacități de rezervă, scăderea nivelului emisiilor de gaze cu efect de seră, scăderea costurilor cu echilibrarea și scăderea consumurilor proprii tehnologice în rețelele electrice;
– extinderea micii producții distribuite din surse regenerabile;
– apariția de noi oportuniități de activități în domeniul tehnologiei informației (activități legate de prelucrarea volumelor mari de date obținute din monitorizarea elementelor de rețea și înregistrarea parametrilor tehnici cu rezoluții de timp mari și/sau în timp aproape real, în vederea dezvoltării de aplicații informatice care vor conduce la creșterea eficienței în utilizarea energiei electrice, în administrarea rețelelor electrice, în planificarea investițiilor și a activităților de mentenanță).