Transelectrica vrea să contracteze o linie de credit bancar revolving, în sumă de 175 milioane lei, pentru finanțarea contravalorii bonusului pentru cogenerare de înaltă eficiență. Are creanțe de recuperat de peste 137,7 milioane

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Transelectrica vrea să contracteze o linie de credit bancar revolving, în sumă de 175 milioane lei, pentru finanțarea contravalorii bonusului pentru cogenerare de înaltă eficiență. Are creanțe de recuperat de peste 137,7 milioane

Transelectrica, operatorul de transport și de sistem din România, înregistrează, la data de 1 februarie 2021, creanțe de încasat din schema de sprijin de tip bonus pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență de peste 137,7 milioane lei, potrivit situației prezentate de companie, în calitate de administrator al schemei de sprijin.

Astfel, de la societăți aflate în faliment, 15 la număr, Transelectrica are de recuperat, pe cale juridică, peste 89 milioane lei. RAAN figurează cu cea mai mare sumă, respectiv 67,8 milioane lei. De la societăți aflate în insolvență, suma de recuperat depășește 39 milioane lei. Pe listă sunt următoarele societăți: CET Govora, Transenergo Com, Pedprod, KDF Energy, Fidelis Energy, Biol Energy, Photovoltaic Green Project, Interagro. Transelectrica mai are de recuperat, tot pe cale juridică, facturi de penalități de la Electrocentrale Bucucurești de  9,2 milioane lei.

În situația dată, Transelectrica vrea să contracteze o linie de credit bancar revolving, pe o perioadă de 1 an, în sumă de 175 milioane lei, pentru finanțarea contravalorii bonusului pentru cogenerare de înaltă eficiență.  

Linia de credit va fi utilizată pentru efectuarea plăților corespunzătoare bonusului pentru cogenerare de înaltă eficiență către producătorii calificați și neacoperite de încasările contribuției în lunile când valoarea totală a contribuției facturate de Transelectrica, în calitate de administrator al schemei de sprijin, este cu mult mai mică decât valoarea totală a bonusului facturat de producători, potrivit caietului de sarcini. Ofertantul va ține cont că Transelectrica este companie listată la BVB, se precizează în document.

Transelelctrica este responsabilă de administrarea schemei de sprijin pentru promovovarea cogenerării de înaltă eficiență pe baza cererii de energie termică utilă din anul 2011. ANRE a stabilit pentru operatorul de transport și de sistem obligația de plată  a contravalorii bonusului pentru cantitatea de energie electrică produsă în cogenerare de înaltă eficiență, independent de gradul de încasare a contribuției.

De asemenea,  ANRE stabilește, anual,  producătorii de energie electrică și termică în cogenerare care beneficiază de schema de sprijin, precum și bonusurile și cantitățile de energie  electrică de înaltă eficiență, exprimate în MWh, care beneficiază de schema de sprijin aferente fiecărui producător. Fondurile necesare plății contravalorii bonusului sunt asigurate prin colectarea lunară a contribuției de către Transelectrica.

Contribuția pentru fiecare KWh de energie electrică produsă în cogenerare de înaltă eficiență și livrată în SEN este suportată de consumatorii de energie electrică.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *