Transgaz a dat adunarea în zi de duminică. Premierul Orban, prezent la inaugurarea Stației de Comprimare gaze de la Bibești, Gorj, din cadrul proiectului BRUA – Faza 1

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Transgaz a dat adunarea în zi de duminică. Premierul Orban, prezent la inaugurarea Stației de Comprimare gaze de la Bibești, Gorj, din cadrul proiectului BRUA – Faza 1

Transgaz a finalizat lucrările la cea de-a treia și ultima Stație de Comprimare gaze naturale din cadrul proiectului BRUA – Faza 1,cea de la Bibești – jud. Gorj.

Inaugurarea Stației de la Bibești a avut loc astăzi, 23 august, în prezența premierului Ludovic Orban și a ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu. Și alți oficiali guvernamentali, autorități locale, echipa de conducere a SNTGN Transgaz au participat la evenimentul organizat de Transgaz în zi de duminică.

Este cea de-a treia și ultima stație de comprimare din cadrul proiectului BRUA Faza 1, pe care TRANSGAZ o pune în funcțiune, după ce, în anul 2019, au fost inaugurate și puse în funcțiune stațiile de comprimare gaze naturale de la Jupa-jud. Caraș Severin (30 septembrie 2019) și Podișor-jud. Giurgiu (31 octombrie 2019). Scopul stației de comprimare gaze naturale Bibești îl constituie comprimarea gazelor naturale în vederea compensării pierderilor de presiune care sunt inerente procesului de transport al gazelor naturale. Stația este bidirecțională putând comprima gaze atât către direcția Podișor/Giurgiu cât și către direcția Jupa/Nădlac.

Stația de Comprimare gaze naturale de la Bibești este o instalație tehnologică interconectată la următoarele conducte magistrale de gaze: Dn 32” STC Podișor – STC Bibești, Dn 32” STC Bibesti – STC Jupa, Dn 20” STC Bibești – NT Hurezani.

Premierul Ludovic Orban a declarat: ” Am avut onoarea să particip la darea în funcțiune a acestui obiectiv de investiții extrem de important. Domnul Director General Sterian v-a prezentat valoarea investiției, de aici, de la Bibești. Stația de Comprimare de la Bibești face parte din faza 1 a magistralei de transport gaze BRUA, un proiect strategic, un proiect care a fost aprobat, susținut și finanțat de la nivelul european, evident, cu co-finanțare din partea Transgaz. Conducta BRUA care este în construcție și urmează să fie finalizată în cursul acestui an, până la începutul lui noiembrie, conform graficului de lucrări, este o magistrală de transport cu o lungime de 479 de km. Pe traseul gazoductului sunt 3 stații de comprimare, stația de comprimare din județul Giurgiu, de la Podișor, la a cărei dare în funcțiune am participat alături de domnul Președinte, stația de comprimare de aici de la Bibești și, de asemenea, stația de comprimare de la Jupa, dinspre capătul de vest al conductei BRUA.

Guvernul susține planul de investiții ambițios proiectat de Transgaz. Avem o serie de alte investiții extrem de importante care se derulează sau se vor derula. Sigur că obiectivele pe care le urmărim sunt, pe de o parte, o mai bună interconectare, o diversificare a surselor de aprovizionare cu gaz natural pentru creșterea securității energetice a României, de asemenea urmărim ca obiectiv extinderea magistralelor pe cât mai multe zone din România, cât să permitem conectarea la rețelele de gaz, înființarea de distribuții de gaz în cât mai multe localități din România, astfel încât gazul românesc să servească românii, să ajungă în casele românilor, să ajungă în comunități locale și mai ales să poată să ofere un pilon de sprijin pentru programele de dezvoltare ale comunităților locale…În paralel cu investițiile Transgaz, știți foarte bine că Guvernul a gândit și deja implementează un program de finanțare a înființării de distribuții de gaz, de extindere a rețelelor de gaz locale. Pe data de 17 august, așa cum am promis, a fost lansat apelul de proiecte la care pot să aplice unități administrativ-teritorale, administrații locale, fie localități singure, fie ADI-uri, fie localități care se asociază într-un parteneriat pentru dezvoltarea rețelelor de gaz. Suma initial alocată pentru acest program de extindere de rețele inteligente în comunitățile locale este de 234 de milioane în primă fază, în exercițiul financiar multi-anual 2014-2020”.

Orban a mai dat o veste bună către locuitorii din localitățile unde sunt astfel de proiecte de înființare de distribuții de gaz. “Am vorbit cu ministrul Boloș, de asemenea am avut discuții la nivelul Comisiei Europene, pentru a majora suma alocată inițial, și anume suma de 234 milioane de euro, în cazul în care vor fi foarte multe proiecte care vor avea nevoie de finanțare. De asemenea, în exercitițiul 2021-2027 vom aloca încă 800 de milioane de euro, cu același scop, de a exinde rețelele”.

Directorul General al SNTGN Trangaz , Ion Sterian, a afirmat: “Gazoductul BRUA nu este o autostradă fără descărcări, BRUA va fi parte integrantă din Sistemul Național de Transport gaze naturale, un factor de securitate energetică și un motor de dezvoltare economică națională. Gazele naturale vor ajunge în Europa prin gazoductul TAP din terminalele de gaz natural lichefiat din nordul Greciei, de la Revithoussa și Alexandropolis și, mai departe, prin Coridorul Vertical Grecia-Bulgaria-România, asigurând capacități de transport bidirecțional de 1,5 miliarde mc/an în/din direcția Bulgaria și 1,75 mld.mc/an în/din direcția Ungaria. Am lucrat mereu pe mai multe fronturi, BRUA fiind unul dintre cele mai importante proiect e ale noastre, dar nici pe departe singurul. Am lucrat în paralel și la gazoductul UngheniChișinău, proiect geostrategic pentru România și Republica Moldova și pe care, după cum știți, l-am pus în funcțiune la finele lunii iulie, conform angajamentelor asumate.

În tot acest timp, am avut mereu în vedere lucrările de dezvoltare ale SNT în diferite regiuni ale țării, precum cele din partea de Nord-Est a țării sau în partea de Sud, prin conducta CraiovaSegarcea-Calafat, acolo unde am și inaugurat tronsonul Craiova-Segarcea”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *