Transgaz are de recuperat 4,7 milioane euro de la Gazprom Export LLC. Are nevoie de avocați specializați pentru a acționa în instanță compania rusă. Se cere aprobarea acționarilor

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Transgaz are de recuperat 4,7 milioane euro de la Gazprom Export LLC. Are nevoie de avocați specializați pentru a acționa în instanță compania rusă. Se cere aprobarea acționarilor
  • La data de 24.12.2020, între S.N.T.G.N. Transgaz și Gazprom Export LLC a fost încheiat Acordul de încetare a contractului istoric cu privire la contractul de transport al gazelor naturale pe teritoriul României nr. 643/00157629/210247 din data de 24.09.1999
  • Pentru demararea procedurii arbitrale, costurile ce vor fi plătite de Transgaz în procedura arbitrală se ridică la suma de 301.633 USD, ce conține o estimare a onorariilor arbitrilor și cheltuielile administrative, dar nu conține cheltuielile arbitrilor pentru încetarea plăților

Transgaz are nevoie de serviciile unor avocați specializați pentru inițierea și derularea procedurilor juridice necesare recuperării debitului restant înregistrat de Gazprom Export LLC, care are la acest moment cuantumul de 4.710.564 euro. Conducerea companiei cere aprobarea acționarilor pentru achiziționarea de servicii de asistență şi reprezentare juridică.

Potrivit unui document al companiei, la data de 24.12.2020, între S.N.T.G.N. Transgaz și Gazprom Export LLC a fost încheiat Acordul de încetare a contractului istoric cu privire la contractul de transport al gazelor naturale pe teritoriul României nr. 643/00157629/210247 din data de 24.09.1999. În conformitate cu prevederile Acordului, Gazprom Export LLC și firmele din grupul Gazprom Export LLC s-au obligat să achite către S.N.T.G.N. Transgaz  suma de 83.489.861 USD. Plata acestui debit a fost eșalonată în tranșe lunare în valoare de 2.256.482 USD/lună în intervalul de timp 01.12.2020 – 31.12.2023.

În conformitate cu o adresă emisă de Departamentul Operare al Transgaz, în luna martie a anului curent, de la semnarea Acordului și până în prezent, compania și-a îndeplinit în integralitate toate obligațiile asumate. Valorile facturate de S.N.T.G.N. Transgaz au fost în prealabil verificate și acceptate de reprezentanții Gazprom Export LLC.

În documentul Transgaz se precizează că facturile emise în perioada decembrie 2020 – septembrie 2022 au fost achitate integral, în interiorul termenului prevăzut în Acord pentru efectuarea plății. Însă facturile emise de Transgaz ulterior lunii octombrie nu au mai fost achitate de Gazprom Export LLC sau de firmele din grupul acesteia, fără însă ca aceste facturi să fie contestate. În acest context, la data de 15.02.2023 în contabilitatea Transgaz există trei facturi emise în baza Acordului și care nu au fost achitate. Toate aceste facturi au scadența depășită. Debitul restant la data prezentului referat are o valoare de 4.710.564 euro, se prezintă în referatul ce urmează a fi prezentat acționarillor Transgaz.

Deși prin 4 adrese, reprezentanții S.N.T.G.N. Transgaz au notificat Gazprom Export LLC cu privire la necesitatea efectuării plăților restante, aceasta din urmă precum și firmele din grup nu au efectuat aceste plăți și nici nu au comunicat vreun motiv, se specifică în referat.

Având în vedere faptul că în cadrul Departamentului Juridic al  Transgaz  nu există consilieri juridici specializați în dreptul Confederației Elvețiene, se consideră că este necesar să se achiziționeze servicii juridice externalizate pentru asigurarea activităților de asistență și reprezentare juridică în viitorul litigiu cu Gazprom Export LLC., ce vor include și orice demersuri necesare punerii în executare a hotărârii arbitrale.

În referat se mai precizează că, potrivit calculatorului de pe site-ul International Chamber of Commerce, pentru demararea procedurii arbitrale, costurile aproximative ce vor fi plătite de S.N.T.G.N. Transgaz S.A. în procedura arbitrală se ridică la suma de 301.633 USD, ce conține o estimare a onorariilor arbitrilor și cheltuielile administrative, dar nu conține cheltuielile arbitrilor pentru încetarea plăților.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *