Transgaz  bate recordul negativ la investiții, dar se laudă cu planuri mărețe. În 2017, program îndeplinit în proporție de 14%. Prestația administratorilor, în analiză la Ministerul Economiei

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Transgaz  bate recordul negativ la investiții, dar se laudă cu planuri mărețe. În 2017, program îndeplinit în proporție de 14%. Prestația administratorilor, în analiză la Ministerul Economiei
  • Dincolo de nerealizările anului 2017, Transgaz are planificate investiţii de 6,1 miliarde lei în perioada 2018-2020, în dezvoltarea Sistemului Naţional de Transport, precum şi în achiziţia de acţiuni la operatori de profil din Europa

Dintre toate companiile energetice, Transgaz este campioană la … nerealizarea de investiții. Compania bate recordul negativ la investiții, programul pe 2017 fiind îndeplinit în proporție de 13,9%. Față de valoarea totală a programului de modernizare și dezvoltare investiții de 505.321 mii lei, valoarea totală a realizărilor este de 70.231 mii lei, ceea ce reprezintă o îndeplinire a programului în proporție de 13,9%, se menționează în Raportul administratorilor pe 2017 ce urmează a fi prezentat acționarilor.

Șefii Transgaz se laudă cu proiecte foarte importante pentru dezvoltarea coridorului BRUA pe teritoriul României și asigurarea capacității de transport spre Republica Moldova. Aceste proiecte, în sumă de 200.610 mii lei, reprezentând circa 40% din total program de investiții, se vor derula în 2018, după încheierea contractelor de execuție, comunică administratorii. În 2017, s-au efectuat dor cheltuieli aferente managementului de proiect.

Administratorii invocă, în Raport, o serie de probleme apărute pe parcursul derulării execuției lucrărilor și măsurile luate pentru soluționarea acestora. Astfel, s-au deschis acțiuni în instanță pentru proprietarii care nu și-au dat acordul pentru accesul în teren al constructorilor și sunt cazuri în care s-a trecut la demararea procedurilor de expropriere. În unele zone, s-a luat decizia de reproiectare a traseului conductei, iar pentru zonele din fond forestier pentru care nu s-a obținut avizul Romsilva, se vor relua discuțiile pentru soluționarea divergențelor apărute la traversarea acestor zone, se precizează în documentul consultat de InvesTenergy.

Surse autorizate spun că “prestația” administratorilor este analizată la Ministerul Economiei.

Nici la lucrări de reparații, reabilitări conducte și de asigurare a mentenanței SNT în 2017, Transgaz nu stă bine. Programul de lucrări a fost realizat în proporție de 26%, potrivit datelor prezentate în Raportul administratorilor. Sunt invocate o serie de aspecte pentru nerealizarea lucrărilor, printre care: dificultăți întâmpinate la elaborarea documentațiilor de promovare a procedurilor de achiziție cauzate de depășirea termenelor de proiectare, obținerea unor avize, acorduri; dificultăți în obținerea autorizațiilor de construire de la instituții și autorități; anularea unor proceduri de achiziții, stagnarea/sistarea unor lucrări.

Dincolo de nerealizările anului 2017, Transgaz are planificate investiţii de 6,1 miliarde lei în perioada 2018-2020, în dezvoltarea Sistemului Naţional de Transport, precum şi în achiziţia de acţiuni la operatori de profil din Europa. Cheltuielile cu investiţiile planificate pentru acest an se ridică la 1,88 miliarde lei, 2,96 miliarde lei fiind bugetate pentru anul viitor, iar pentru 2020 sunt alocate pentru investiţii alte 1,25 miliarde lei. Cheltuielile cu investiţiile prevăd şi acoperirea necesarului pentru construcţia conductei de transport Ungheni-Chişinău.

Potrivit estimărilor, profitul net pentru 2018 este de 213,16 milioane lei, de peste două ori mai mic faţă de cel preliminat pentru anul trecut.Transgaz a raportat în primele nouă luni ale anului trecut un profit net de 433,5 milioane lei, mai mare cu 21% faţă de rezultatul net din perioada similară din 2016.

Nu a fost să fie cu DESFA

Veștile nu sunt cele așteptate de Transgaz în privința preluării DESFA. Chiar dacă consorțiul format din Transgaz, spaniolii de la Reganosa și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a avut cea mai bună ofertă la prima rundă de licitație din cadrul procesului de privatizare a operatorului elen de transport al gazelor DESFA, Consorțiul format din Snam (Italia), Enagas Internacional (Spania) și Fluxys (Belgia) a depus cea mai bună ofertă și este așteptat cu o ofertă finală, potrivit deciziei  Autorității de Privatizare din Grecia, scrie Profit.ro.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *