Transgaz a cumpărat Vestmoldtransgaz, compania de transport a gazelor din Republica Moldova. Gazoductul Ungheni – Chișinău, finalizat în următorii 2 ani

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Transgaz a cumpărat Vestmoldtransgaz, compania de transport a gazelor din Republica Moldova. Gazoductul Ungheni – Chișinău, finalizat în următorii 2 ani

Premierul moldovean Pavel Filip: „Trebuie să recunoaştem că Transgaz România şi, dacă vreţi, statul român şi-au confirmat bunele şi serioasele intenţii de a contribui la creşterea securităţii energetice a statului nostru”

Societatea Transgaz, prin Eurotransgaz SRL, este noul acţionar majoritar la întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz din Republica Moldova, după ce a câștigat licitația de privatizare. Anunțul a fost făcut de premierul moldovean, Pavel Filip, într-o conferință de presă, scrie Agerpres. Eurotransgaz SRL a fost înfiinţată la Chişinău, cu asociat unic Transgaz SA.

‘Aş dori să anunţ că în ziua de ieri, 26 februarie, Comisia pentru desfăşurarea concursurilor de privatizare a anunţat rezultatul concursurilor, unde Eurotransgaz SRL, la care asociat unic este Transgaz SA România, a devenit câştigătorul acestei competiţii. Prin intermediul acestui exerciţiu, trebuie să recunoaştem că Transgaz România şi, dacă vreţi, statul român şi-au confirmat bunele şi serioasele intenţii de a contribui la creşterea securităţii energetice a statului nostru’, a afirmat premierul Pavel Filip, citat de Agerpres.

La rândul său, Societatea Națională de Transport Gaze Naturale TRANSGAZ SA informează, printr-un comunicat transmis Bursei de Valori București, că în data 27.02.2018, Agenția Proprietății Publice din subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova a făcut publică adjudecarea de către Eurotransgaz SRL din Chișinău a concursului investițional de privatizare a Întreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz ca și complex patrimonial unic. Eurotransgaz SRL, societate înființată la Chișinău, având ca asociat unic SNTGN Transgaz SA, a depus o oferta angajantă pentru achiziția integrală a Vestmoldtransgaz din Republica Moldova în data de 28.12.2017.

În următorii doi ani, Eurotransgaz SRL va derula un proces investițional în Republica Moldova care va include construirea unui gazoduct între Ungheni și Chișinău, precum și instalațiile necesare operării acestei conducte în condiții de eficiență, siguranța și competitivitate, oferind totodată rute și surse alternative de aprovizionare pentru piața din regiune, se precizează în comunicat.

În opinia lui Răzvan Nicolescu,  Executive Lead Advisor Deloitte, România își securizează șansele de a continua gazoductul  de la Ungheni  spre Chișinău și de a-și întări rolul regional. „Câștigarea licitației este doar un pas din șirul pe care România trebuie să-l facă, dacă își propune cu adevărat să devină un hub regional. Sunt în continuare bani europeni pe masă, atât pentru proiectul din Republica Moldova, cât și pentru infrastructura internă, pe care autoritățile nu reușesc să-i valorifice. Sper să avem suficientă inteligență să ne fructificăm resursele și potențialul”, a spus, la RFI România, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

SNTGN Transgaz SA România este operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport (SNT) gaze naturale și asigură îndeplinirea în condiții de eficiență, transparență, siguranță, acces nediscriminatoriu și competitivitate a strategiei naționale privind transportul intern și internațional al gazelor naturale și dispecerizarea gazelor naturale, precum și cercetarea și proiectarea în domeniul specific activității sale, cu respectarea cerințelor legislației europene și naționale, a standardelor de calitate, performanță, mediu și dezvoltare durabilă.

Preţul iniţial de vânzare a Vestmoldtransgaz este de 180 de milioane de lei moldoveneşti, potrivit Agenţiei Proprietăţii Publice din R. Moldova. Cumpărătorul va avea obligaţia de a investi în companie 93 de milioane de euro, pe durata primilor doi ani după preluarea acesteia.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.