Transgaz finanțează cu 152 milioane euro interconectarea cu Republica Moldova

Publicat pe Categorii Flux energetic, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Flux energetic Transgaz finanțează cu 152 milioane euro interconectarea cu Republica Moldova

Transgaz a semnat contractul de finanţare pentru proiectul de dezvoltare al Sistemului Naţional de Transport gaze naturale în zona de Nord-Est a României, în valoare de 152 milioane euro, din care 46 milioane euro fonduri europene, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

“Relaţia României cu Republica Moldova este o prioritate politică fermă şi asumată. În acest context, un proiect precum cel pe care Transgaz îl va dezvolta în regiunea de nord-est a României reprezintă un obiectiv strategic, atât din punct de vedere economic, cât şi politic. Este vorba despre o capacitate importanta de transport de gaze naturale dintre România şi Republica Moldova: între 1,5 miliarde metri cubi/an şi 2,2 miliarde metri cubi pe an, ceea ce face ca acest proiect să reprezinte mai mult decât o investiţie economica şi astfel să fie o investiţie în securitatea energetica a României şi chiar a întregii regiuni, permiţând totodată şi valorificarea potenţialului resurselor de gaze naturale ale ţării noastre”, a declarat Ministrul Economiei, Niculae Bădălău.

La rândul sau, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a afirmat: “Transgaz gestionează în acest moment construcţia gazoductului BRUA, proiectul de dezvoltare al SNT în zona de Nord-Est a României şi proiectul gazoductului Ungheni-Chişinău. Suntem în grafic cu toate aceste iniţiative strategice şi avem capacitatea administrativă de a le duce la bun sfârşit. În tot acest context, Transgaz a reuşit ca în ultimii doi ani de zile să atragă finanţări din fonduri europene în valoare de aproximativ 250 de milioane de euroI”, a afirmat Sterian.

Proiectul presupune dezvoltări ale SNT în vederea îmbunătăţirii alimentării cu gaze naturale a acestei regiuni, precum şi creşterea capacităţii de transport în perspectiva oferită de noua conductă de interconectare dintre România şi Republica Moldova.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *