Transgaz poate începe lucrările la BRUA și la conducta Ţărmul Mării Negre – Podişor. Ministerul Energiei a emis decizia exhaustivă

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Transgaz poate începe lucrările la BRUA și la conducta Ţărmul Mării Negre – Podişor. Ministerul Energiei a emis decizia exhaustivă

Transgaz a obținut dreptul de a începe lucrările la proiectul de interes comun în domeniul gazelor naturale “Conducta Țărmul Mării Negre-Podișor pentru preluarea gazului din Marea Neagră”. Ministerul Energiei a emis Decizia exhaustivă nr. 4/25.04.2019 pentru acest proiect de interes comun.

În conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 347/2013 – decizia exhaustivă reprezintă decizia sau ansamblul deciziilor luate de o autoritate sau de autorități ale statelor membre, cu excepția instanțelor judecătorești, care stabilește dacă unui inițiator de proiect i se acordă sau nu autorizarea pentru realizarea proiectului. În cazul conductei care va prelua gazele din Marea Neagră, inițiatorul proiectului este SNTGN Transgaz, se precizeaza intr-un comunicat transmis de Ministerul Economiei. Transgaz este companie in subordinea acestui minister.

“Este un pas foarte mare pe care-l facem pentru a valorifica pe plan intern gazele din Marea Neagră. Această conductă pe care Transgaz o va construi va permite să direcționăm gazele naturale pe care le vom exploata în perimetrele din off-shore atât către BRUA – deci la export, contribuind la securitatea energetică regională și europeană, cât și în Sistemul Național de Transport Gaze – adică pentru uz intern, permițând comunităților locale și agenților economici din țară să aibă acces la aceste resurse de gaz care sunt deosebit de importante. Am spus în repetate rânduri și cu orice prilej am avut la dispoziție, faptul că pentru mine, ca ministru, sunt importante două lucruri esențiale: să folosim resursele de gaze pentru a dezvolta economia românească și să le folosim pentru a dezvolta comunitățile românești. Proiectul acesta ne permite să realizăm și aceste lucruri. Sunt peste 40 de comune, din 3 județe, care vor fi tranzitate de această conductă care se va întinde peste 300 de kilometri”, a declarat Ministrul Economiei, Niculae Bădălău.

La rândul său, Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, a precizat că proiectul acesta consolidează rolul strategic pe care compania îl are în sectorul infrastructurii energetice europene: “Având în vedere finalizarea conformă și completă a procesului de autorizare necesar pentru realizarea proiectului de interes comun, a procesului de consultare și participare a publicului precum și emiterea  Deciziei exhaustive, Transgaz în calitate de inițiator al Proiectului pentru construirea conductei care preia gazele din Marea Neagră a obținut astfel dreptul de începere efectivă a lucrărilor de construire a gazoductului. Astfel, compania își consolidează rolul și locul pe care-l are în sectorul infrastructurii energetice europene”.

Traseul proiectului urmează direcția generală de la Sud-Est spre Vest, traversând județele Constanța, Călărași și Giurgiu. Pe teritoriul județului Constanța, conducta este situată pe teritoriul administrativ al comunelor Tuzla, Costinești, Topraisar, Amzacea, Mereni, Chirnogeni, Cobadin, Peștera, Rasova. Pe teritoriul județului Călărași, conducta este situată pe teritoriul administrativ al  comunelor Borcea, Jegălia, Perișoru, Dragalina, Ștefan Vodă, Cuza Vodă, Grădiștea, Independența, Alexandru Odobescu, Ciocănești, Dorobanțu, Ulmu, Lupșanu, Mânăstirea, Frăsinet, Curcani, Mitreni, Radovanu, Crivăț. Pe teritoriul județului Giurgiu, conducta este situată pe teritoriul administrativ al comunelor Hotarele, Greaca, Isvoarele, Prundu, Băneasa, Călugăreni, Stoenești, Schitu, Iepurești, Ghimpați, Bulbucata, Letea Nouă, Clejani, Bucșani.

Proiectul cuprinde următoarele obiective de investiții:

–     Conductă de transport gaze naturale Țărmul Mării Negre – Amzacea cu lungimea totală de 308,3 km, compusă din două tronsoane:

  • Tronson Marea Neagră – Amzacea în lungime de 32,4 km cu diametrul 1200 mm;
  • Tronson Amzacea – Podișor în lungime de 275,9 km cu diametrul 1000 mm;

–     Stație de primire-lansare godevil aflată la km 32,4 în zona comunei Amzacea;

–     Nod Tehnologic pentru Interconectare cu Conducta de Tranzit T1;

–     Nod Tehnologic pentru Interconectare cu Sistemul Național de Transport în zona Vlașin;

–     Interconectare cu Stația de Comprimare Gaze Podișor.

De-a lungul traseului conductei se vor amplasa 20 de stații de robinete de secționare, precum și 10 stații de protecție catodică situate în cadrul stațiilor de robinete de secționare.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 360,4 milioane EURO, iar termenul estimat de finalizare este anul 2021.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *