Transgaz: Profitul net a crescut cu 98% în 2022

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Transgaz: Profitul net a crescut cu 98% în 2022

Profitul net preliminat al Transgaz în 2022 este mai mare cu 98%, respectiv 350 mii lei comparativ cu cel realizat în 2021, potrivit unui comunicat al societății privind situația indicatorilor economico-financiari (date preliminare) la 31 decembrie 2022.

Veniturile din activitatea de exploatare înainte de activitatea de echilibrare și de construcții sunt mai mari cu 15% față de realizările la 31 decembrie 2021, înregistrându-se o creștere de 210.675 mii lei. Potrivit Transgaz, veniturile au fost influențate de o creștere a serviciilor de transport gaze datorită capacității rezervate mai mari, cantității de gaze transportate mai mică cu 6% față de cea planificată și scăderii veniturilor din serviciile de transport internațional gaze naturale. Veniturile din activitatea de echilibrare au înregistrat o creștere de 452.521 mii lei pe seama următorilor factori: preț de tranzacționare mai mare cu 286,81 lei/MWh și o cantitate mai mică cu 367.146 MWh.

Cheltuielile de exploatare înainte de activitatea de echilibrare și de construcții înregistrează o creștere de doar 1% față de programul aprobat din BVC, potrivit datelor Transgaz.

Cheltuielile pentru investiții preliminate la 31 decembrie 2022 au fost de 330.840 mii lei. În perioada analizată au fost puse în funcțiune investiții în valoare de 174.221 mii lei.

La finele anului trecut, societatea nu înregistrează plăți restante.

Transgaz are ca scop îndeplinirea strategiei naționale stabilită pentru transportul intern și internațional, dispecerizarea gazelor naturale și cercetarea-proiectarea în domeniul transportului de gaze naturale prin efectuarea, cu respectarea legislației naționale, de acte de comerț corespunzătoare obiectului de activitate.

La finele anului 2017 s-a aprobat înființarea, pe teritoriul Republicii Moldova, a societății EUROTRANSGAZ SRL în vederea participării cu succes la procedura de privatizare a Întreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz. Transgaz este asociat unic la EUROTRANSGAZ SRL.

Din anul 2018, urmare a achiziționării Vestmoldtransgaz SRL din Moldova de către Eurotransgaz SRL, Transgaz, în calitate de societate-mamă întocmește situații financiare consolidate de grup.  Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a devenit, începând cu data de 25.08.2021, asociat cu o participație de 25% în capitalul social al companiei de transport gaze naturale VESTMOLDTRANSGAZ SRL, subsidiara TRANSGAZ din Republica Moldova, ce deține și operează conducta de transport gaze naturale Ungheni-Chișinău.

Începând cu decembrie 2022, Societatea Vestmoldtransgaz SRL din Moldova a prestat servicii de livrare a gazului în valoare de 16.588.399 MDL (4.114 mii lei), se prezintă în comunicatul Transgaz.

Statul român deține 58% din Transgaz,  operatorul Sistemului Național de Transport gaze naturale.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *