Transmiterea indexului autocitit – cum te ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică

Publicat pe Categorii Esential, Info, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Transmiterea indexului autocitit – cum te ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică

Material informativ susținut de ACUE

După un 2022 tumultos, marcat de criza energetică, în care s-au succedat rapid multiple modificări ale cadrului legislativ privind schemele de sprijin aplicate consumatorilor de energie, anul 2023 nu aduce mai multă claritate și simplitate în legislație. Deși plafonate, valorile facturilor la energie rămân o preocupare importantă pentru consumatori, iar facilitatea de transmitere a indexului autocitit este utilizată de mai multe gospodării.

Monitorizarea consumului de energie este foarte importantă, iar un pas simplu de a ține costurile sub control, de a ajusta consumul și de a spori eficiența energetică îl reprezintă autocitirea lunară a indexului și transmiterea acestuia furnizorului.  

De la 1 ianuarie 2023, transmiterea indexului autocitit pe canalele de comunicare indicate de furnizor pe factură capătă o importanță și mai mare întrucât prețul plafonat al energiei electrice se  aplică la consumul  lunar, stimulând eliminarea risipei acolo unde este cazul. În funcție de indexul transmis de consumator, furnizorul de energie electrică va face încadrarea automată în plafonul de preț corespunzător tranșei de consum. Pentru 2022, legislația prevedea încadrarea în plafoanele de preț în funcție de consumul mediu lunar din 2021.

Dacă nu se transmite indexul, încadrarea în tranșa plafonată se va face potrivit cantităților din convenția de consum prevăzută în contractul cu furnizorul de energie. Desigur, operatorii de distribuție sunt în continuare obligați să citească contorul la fiecare 3 luni, iar în urma citirilor furnizorii vor emite facturi de regularizare, care vor fi cu plus sau cu minus în funcție de consumul efectiv.

Prețul final facturat plafonat de către furnizori pentru energia electrică consumată în perioada 1 ianuarie 2023– 31 martie 2025 este de maximum 0,68 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 kWh inclusiv, de maximum 0,80 lei/kWh pentru clienţii casnici al căror consum lunar depășește 100 kWh dar se situează până în 255 kWh inclusiv. Pentru un consum lunar peste 255 kWh dar care nu depășește 300 kWh, primii 255 kWh sunt facturați cu 0,8 lei/kWk, iar restul cu 1,3 lei/kWh. Clienţii casnici al căror consum lunar depășește 300 kWh/lună, plătesc 1,3 lei/kWh pentru întreaga cantitate.

În principiu, limita de 255 kWh/lună acoperă cu ușurință consumul mediu de energie electrică în cea mai mare parte a gospodăriilor din România. Peste 80% dintre clienții casnici ai furnizorilor membri ai Federației ACUE se situează la un consum sub 255 kWh. Între 7-9% din totalul clienților sunt în segmentul cu un consum între 255 kWh și 300 KWh, iar 9-10% sunt clienții cu un consum mai mare de 300 kWh.

În plus, pentru a beneficia de cel mai mic plafon de preț de 0,68 de lei/kWh, indiferent de consum, legislația are prevederi stabilite pentru situații speciale ale unor consumatori casnici precum:

  • Utilizarea de dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor (în afară de cerere trebuie depusă și o confirmare din partea medicului specialist)
  • Întreţinerea a cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ
  • Familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învățământ*

În aceste cazuri este necesară transmiterea către furnizor a unei cereri însoțite de declarația pe propria răspundere – formulare ce se regăsesc pe websiturile furnizorilor. De acest plafon beneficiază inclusiv cei care utilizează locul de consum în calitate de chiriași fiind necesară trimiterea suplimentară a unei copii după contractul de închiriere către furnizorul de energie electrică. Toate aceste documente justificative se pot transmite către furnizor și prin email sau online, prin aplicațiile dezvoltare de operatori. Documentele pot fi depuse și la centrele de relații cu clienții. Prețul de 0,68 de lei/kWh se va aplica de la data de întâi a lunii următoare celei în care au fost depuse documentele.

În ceea ce privește prețul gazelor naturale, acesta nu va depăși, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2025, plafonul de 0,31 lei/kWh cu TVA și toate costurile și tarifele reglementate incluse. De acest plafon beneficiază toți clienții casnici indiferent de consum. Chiar dacă plafonul de preț pentru gazele naturale nu este condiționat de consum, transmiterea indexului autocitit este importantă. În perioada sezonului rece cantitățile consumate sunt importante și este bine să existe predictibilitate asupra valorii facturii, iar costul să reflecte exact consumul.

Predictibilitatea costurilor, ajustarea consumului de energie, consumul responsabil, eficiența energetică, optimizarea facturii prin încadrarea într-o tranșă de consum mai mică, și automat la un preț mai scăzut – reprezintă o serie de beneficii rezultate dintr-un simplu gest – cel al autocitirii și transmiterii lunare a indexului. Informații complete despre index, despre proceduri și reglementări legate de citirea contorului și modul în care este facturat consumul se găsesc pe website-ul dedicat www.autocitiri.ro.

SURSE

*ANRE – https://www.anre.ro/files/PLIANT%20plafonare%20facturi%20CLIENTI%20FINALI.pdf


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *