ANRE: Noi reguli stricte pentru distribuitorii de energie. Ce investiții sunt recunoscute în tarife și care sunt restricțiile

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential ANRE: Noi reguli stricte pentru distribuitorii de energie. Ce investiții sunt recunoscute în tarife și care sunt restricțiile
  • Autoritatea nu va recunoaște o investiție dacă, în urma monitorizării, constată  că valoarea beneficiilor specifice obținute în urma realizării acesteia este sub 80 % din valoarea estimată

Autoritatea Națională în domeniul Energiei le-a mai pregătit o surpriză distribuitorilor de energie, după ce le-a tăiat, în medie cu 12%, tarifele de distribuție pe 2016. Operatorii au protestat vehement față de decizia reglementatorului, unii dintre ei au atacat în instanță, avertizând că impactul se va vedea în programele de investiții în rețele!

distributie

Până să se întâmple asta, ANRE a decis să dea dovadă de transparență privind costurile reglementate incluse în tariful de distribuție, stabilind o procedură și reguli stricte privind investițiile obligatorii pe care trebuie să la facă operatorii din distribuție și care sunt recunoscute de reglementator în tarife.

În acest sens, Autoritatea  a pregătit un Ordin pentru aprobarea Procedurii privind elaborarea și aprobarea programelor de investiții ale operatorilor economici concesionari ai serviciului dedistribuție a energiei electrice. Principalul motiv care a condus la emiterea ordinului este că valoarea investițiilor realizate de operatorii de distribuție concesionari și recunoscute de ANRE reprezintă un element important care intră în structura tarifelor de distribuție a energiei electrice aplicate de acești operatori, explică reprezentanții Autorității, care au considerat  necesară și oportună aprobarea unei proceduri, pentru:

– definirea unui cadru standardizat de desfășurare a activității atât pentru operatorii de distribuție cât și pentru ANRE în legătură cu includerea lucrărilor în programele de investiții, aprobarea programelor și recunoașterea valorii investițiilor în tarifele de distribuție;

– reflectarea nivelului de exigență din partea ANRE în analiza și aprobarea acestor programe de investiții;

– majorarea nivelului de transparență din partea ANRE cu privire la recunoașterea în tarifele de distribuție a valorii investițiilor realizate de operatorii de distribuție concesionari.

În baza noilor reguli, ANRE impune o corectă adecvare a programelor anuale de investiții propuse de către operatorii de distribuție concesionari, în raport cu prevederile legislației. Astfel, va crește nivelul de monitorizare a investițiilor, se va putea stabili pentru fiecare lucrare de investiții beneficiilor urmărite și determina/cuantifica valorile unor indicatori de performanță, care se vor monitoriza exante și ex-post. Aceasta va permite recunoașterea în tarife numai a investițiilor eficiente și, corelativ, respingerea unei investiții evaluate ex-post ca fiind ineficientă, susțin reprezentanții ANRE.

Regula nr.1: Cel puțin 90% din valoarea totală a programului anual  – investiții în mijloace fixe aparținând rețelei electrice de distribuție

Cel puțin 90% din valoarea totală a programului anual de investiții, aprobată de ANRE pentru acel an la începutul perioadei de reglementare, trebuie să reprezinte valoarea investițiilor în mijloace fixe aparținând rețelei electrice de distribuție, este regula nr. 1 impusă de ANRE.

Lucrările de electrificare a localităților și de extindere a rețelei sunt stabilite la o cotă situată între cel puțin 5 % și cel mult 10 % din valoarea totală a programulului de  investiții  annual.

O cotă situată între cel puțin 5 % și cel mult 10 %  trebuie să reprezinte lucrări de întărire a rețelei pentru crearea condițiilor tehnice necesare racordării noilor utilizatori sau modificării caracteristicilor pentru utilizatorii existenți.

Restricții la investiții

ANRE a stabilit ce investiții nu pot include operatorii de distribuție în programul anual:

  • lucrări de mentenanţă;
  • lucrări ce privesc mijloacele fixe închiriate terţilor/de la terţi şi/sau dotările aferente mijloacelor fixe închiriate terţilor/de la terţi, cu excepţia stâlpilor liniilor electrice aeriene;
  • dotări de tipul tehnică de calcul şi echipamente de telecomunicaţii nu vor depăși un nivel rezonabil de performanță tehnică și un volum adecvat numărului de personal implicat în desfășurarea serviciului de distribuție a energiei electrice.

Operatorii au restricții și în privința numărului autovehiculelor achiziționate în decursul unui an. ANRE a stabilit că acesta nu poate să depășească 10 % din numărul celor aflate în folosință la sfârșitul anului anterior celui pentru care se întocmește programul anual de investiții, iar dotarea acestora nu va depăși un nivel standard rezonabil.

ANRE solicită operatorilor de distribuție să transmită programul anual de investiții până la data de 15 ianuarie  însoțit de un memoriu care să prezinte concret, valoric, efectele estimate a fi obținute de către operatorul de distribuție concesionar în urma realizării investițiilor cuprinse în program, respectiv parametrii de calitate a serviciului de distribuție care se îmbunătățesc și/sau cu cât se reduce consumul propriu tehnologic și/sau care este valoarea cu care se diminuează costurile de operare și mentenanță.

În cazul în care ANRE constată că programul de investiții pentru o perioadă de reglementare nu este corelat  cu studiul de perspectivă privind dezvoltarea rețelei electrice de distribuție,  precum și cu programul de reducere a CPT (consum propriu tehnologic) și planul privind îmbunătățirea indicatorilor de calitate a serviciului de distribuție a energiei electrice, nu va aviza  programul sau anumite investiții din cadrul acestuia. În plus, ANRE nu va recunoaște o investiție, dacă în urma monitorizării, constată  că valoarea beneficiilor specifice obținute în urma realizării acesteia este sub 80 % din valoarea estimată.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *