Trilema Energiei pentru 2024. Sándor Bende: Trebuie să știm ce fel de energie avem, cât de sigură și de continuă este ea. Dan Drăgan: Trebuie să ajungem la un grad mare de digitalizare pentru transmiterea energiei către toți consumatorii

Publicat pe Categorii Business, Esential, Evenimente, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Trilema Energiei pentru 2024. Sándor Bende: Trebuie să știm ce fel de energie avem, cât de sigură și de continuă este ea. Dan Drăgan: Trebuie să ajungem la un grad mare de digitalizare pentru transmiterea energiei către toți consumatorii

„Avem nevoie de o energie sigură pentru consumatorii casnici și cei industriali. În condițiile actuale vedem cât de importantă este securitatea alimentării cu energie electrică în actualul mix de producere și de aprovizionare continuă cu energie în România, cu un război la graniță și cu niște obligații, până la urmă și morale, de a ajuta vecinii noștri, în speță Republica Moldova și Ucraina. În toată această perioadă, România a reușit să facă față provocărilor de care a avut parte. De aceea subliniez că aprovizionarea cu energie este foarte importantă, a afirmat Dan Drăgan, secretar de stat la Ministerul Energiei, în cadrul conferinței „Instrumentele  World Energy Council, cu referire în special la Trilema Energiei pentru anul 2024”, organizată de către Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), în parteneriat cu UNST Politehnica București.

Referindu-se la palierul de generare, Drăgan a spus că, la nivelul României, sunt câteva aspecte principale pe care le urmărim și ele derivă din decizia României cuprinsă în Strategia Energetică pe termen lung, de a obține neutralitatea climatică la nivelul anului 2050. Astfel, a fost revizuit Planul Național Integrat Energie și Schimbări Climatice, PNIESC, iar varianta finală a fost trimisă la Bruxelles. Alături de PNIESC, avem strategia energetică, care definește la nivel de principii dezvoltarea sectorului energetic pentru perioada următoare.  Privitor la generarea de energie a subliniat importanța dezvoltării tehnologiilor pentru tranziția verde, dezvoltarea surselor alternative de energie (hidro, biomasă, biogaz, geotermală). De asemenea, a accentuat necesitatea dezvoltării  rețelelor de transport și distribuție, cu accelerarea tehnologiilor. „În viitor trebuie să ajungem la un grad mare de digitalizare pentru transmiterea energiei către toți consumatorii. Educarea consumatorului este foarte importantă, ca și predictibilitatea operatorilor de rețea privind energia transportată”, a afirmat reprezentantul Ministerului Energiei.

Sándor Bende, președintele Comisiei de Industrii și Servicii – Camera Deputaților, a descris cum arată triunghiul Trilemei Energiei  în opinia sa și cum am putea defini profilul de țară până în februarie 2025. „Se vorbește din ce în ce mai mult despre  vârfurile triunghiului trilemei energetice. Important este să vedem cele trei vârfuri, care sunt factorii care le determina și în ce direcție merge tranziția energetică, pentru că toate ne afectează viața de zi cu zi la un moment dat, poate nu azi, nu mâine, dar peste cinci ani, cu siguranță. Până la urmă toate aceste lucruri se vor transforma în costuri. Cine plătește? Utilizatorul final, pentru că până la urmă cineva trebuie să le plătească. Dar utilizatorul final nu plătește doar prețul energiei electrice, ci plătește și din punct de vedere economic. Aceste prețuri se vor regăsi în produse, alimente, în transport, adică în viața noastră. De aceea trebuie să știm ce fel de energie avem, cât de sigură și de continuă este ea”, a subliniat Sándor Bende.  Privitor la securitatea energetică, el a analizat pe rând stadiul actual al producerii, transportului și distribuției energiei electrice, a subliniat că tot timpul trebuie să asigurăm siguranță și continuitate în funcționarea centrelelor noastre, indiferent de resursa folosită. „Eu întotdeauna am spus că cea mai sigură energie este energia produsă de centralele termice, indiferent pe ce funcționează ele cărbune, gaz, biocombustibili sau un reactor nuclear unde tot centrala termică este cea care generează energia electrică. Să sperăm că în viitor lucrurile se vor îmbunătăți”. Referitor la accesibilitatea energiei, vorbitorul a opinat că, toți cetățenii din România și din lume au dreptul la o viață decentă. Fără energie nu putem vorbi de o viață decentă. Din păcate, în România există zone unde curentul electric nu este accesibil. Posibilitățile de dezvoltare sunt afectate deoarece nu există suficientă capacitate, nu au accesibilitate la rețelele electrice, ceea ce afectează și cetățenii, și posibilitățile de dezvoltare. Mai este și o problemă legislativă: Legea Energiei Electrice și a Gazelor Naturale spune că investițiile în rețele se fac în funcție de eficiența economică, deci trebuie să punem accent pe dezvoltarea infrastructurii energetice. Din punct de vedere legislativ, Legea Energiei spune că investițiile în rețele se fac în funcție de eficiența economică. Cum poți să faci o dezvoltare și cum poate o societate să crească, dacă infrastructura de bază o supui eficienței economice? Sunt zone în România unde investitorii ar veni dacă infrastructura economică ar fi consolidată”. Referindu-se la mediul înconjurător, Bende a precizat că trebuie să asigurăm un echilibru între protejarea mediului, dar și a oamenilor, indiferent care ar fi sursele de energie în viitor.

„Este o tradiție a CNR-CME de a analiza aceste documente și de  a identifica tendințele la nivel global și național. În consecință, obiectivul conferinței este discutarea rezultatelor studiilor care descriu situația pentru anul 2024 și informarea comunității energeticienilor din România privitor la concluziile acestora  pentru sectorul energetic românesc. Pe lângă aspectele legate de studiile „World Energy Trilemma Index”,  ”World Energy Issues Monitor” și ”World Energy Scenarios”,  vorbitorii vor pune accentul pe problematica trilemei energiei și a interpretării poziției României în Europa și pe plan mondial. Consiliul Mondial dorește o dezbatere largă pentru a obține opiniile specialiștilor din domeniu, astfel încât acestea să poată fi integrate în Raportul final al Consiliului  pentru anul 2024, la nivel global, regional și național”, a arătat  Ștefan Gheorghe, director general executiv al CNR-CME în deschiderea Conferinței.

Vorbitorii evenimentului au subliniat importanța celor trei dimensiuni din conceptul global al Trilemei energiei, care susține că o tranziție energetică de succes poate fi realizată doar prin abordarea echilibrată și concentrată a tuturor celor trei piloni – securitate energetică, accesibilitate și sustenabilitate climatică, astfel încât să ne asigurăm că niciunul dintre actorii care compun lanțul energetic nu este lăsat în urmă.

După ce au fost analizate cele mai importante trei instrumente elaborate de către  Consiliul Mondial al Energiei, ”World Energy Scenarios”, „World Energy Issues Monitor” și „World Energy Trilemma Index” pentru anul 2024, cu accent asupra celui din urmă,  discuțiile s-au concentrat asupra situației din România, cu scopul de a clarifica și informa asupra rezultatelor studiului privind Trilema Energiei și de a obține un feedback competent la aceste rezultate privind: cadrul general referitor la  World Energy Trilema Index 2024; indicii considerați în raportul World Enegy Trilema 2024; profilul României care determină evaluarea indicilor  din  World Enegy Trilema Report 2024; poziția României în ierarhia indicilor în țările din Europa; politicile care au determinat poziția României în ierarhia Europeană în anul 2024, ținând seama de influențele internaționale  și deciziile naționale.

La finalul conferinței s-a sublinit faptul că toate concluziile studiilor elaborate de către Consiliul Mondial al Energiei vor fi transmise membrilor CNR-CME și celorlalți participanți. De asemenea, se vor colecta opiniile membrilor CNR-CME și a participanților la conferință privind stadiul tranziției energetice la nivelul României în raport cu obiectivele la nivel European și se vor organiza discuții  extinse privind situația comparativă între rezultatele finale ale indicatorilor Trilemei ca instrument al Consiliului Mondial al Energiei la nivel național, european și tendințele globale.

La Conferință au participat specialiști și manageri din domeniul producției, transportului, distribuției și utilizării energiei; cadre de conducere și specialiști din cadrul Ministerului Energiei,  reglementatori, cadre didactice și studenți, specialiști în legislație, piețe de energie electrică și gaze, protecția mediului.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *