UAMPS și NuScale au decis să oprească proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni. Motivul: costurile mari. România nu renunță! Ministrul Burduja: Credem cu tărie că implementarea cu succes în România a tehnologiilor SMR este importantă pentru securitatea energetică

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal UAMPS și NuScale au decis să oprească proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni. Motivul: costurile mari. România nu renunță! Ministrul Burduja: Credem cu tărie că implementarea cu succes în România a tehnologiilor SMR este importantă pentru securitatea energetică

Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) și NuScale au decis să oprească proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni, din cauza costurilor mari, potrivit unui comunicat de presă.  

În ciuda eforturilor semnificative ale ambelor părți pentru a promova proiectul Carbon Free Power Project (CFPP), pare puțin probabil ca acesta să continue să fie implementat.. Prin urmare, UAMPS și NuScale au stabilit de comun acord că încheierea proiectului este cea mai bună și prudentă decizie pentru ambele părți, se precizează în comunicat.

România are în derulare un proiect ce implică amplasare unei centrale cu reactoare nucleare mici modulare la Doicești.

Prezentăm poziția ministrului Energiei, Sebastian Burduja, în ceea ce privește proiectele bazate pe tehnologia SMR:

“România își menține încrederea în tehnologiile SMR, care sunt complementare tehnologiilor reactoarelor la scară largă în ceea ce privește modularitatea și flexibilitatea. Credem cu tărie că implementarea cu succes în România, până în următorul deceniu, a tehnologiilor SMR este importantă pentru securitatea energetică și pentru atingerea obiectivelor noastre climatice prin înlocuirea treptată a centralelor bazate pe cărbune cu SMR.

România este aliniată cu alte state europene și internaționale care doresc să dezvolte și să implementeze tehnologii SMR pentru a-și îndeplini obiectivele de decarbonizare, securitate energetică și de independență.

Proiectul SMR derulat în România poate poziționa România ca lider al statelelor care susțin SMR. În plus, proiectele bazate pe tehnologia SMR sunt aliniate cu perspectiva UE, care recunoaște contribuția SMR la îndeplinirea obiectivelor de decarbonizare și securitate energetică, aducând beneficii suplimentare, dincolo de generarea de energie, precum menținerea și crearea de noi locuri de muncă în industrie.

România are peste 27 de ani de operare în siguranță a uneia dintre cele mai performante centrale nucleare din lume și un organism de reglementare nucleară riguros și experimentat – CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare din România), responsabil cu respectarea reglementărilor naționale și europene, precum și un parteneriat transatlantic solid în domeniul nuclear.

În plus, în temeiul Tratatului Euratom, UE dispune de un cadru clar pentru securitate nucleară. De asemenea, UE promovează o colaborare puternică între statele membre, pentru a consolida eforturile și inițiativele și pentru a asigura implementarea cu succes și în siguranță a SMRurilor.

În acest context, România are toate premisele pentru a dezvolta proiecte bazate pe tehnologia SMR”.

Prin munca noastră cu UAMPS și parteneriatul nostru cu Departamentul american al Energiei, am avansat NuScale Power Modules până la punctul în care utilitățile,guvernele și industria se pot baza pe un reactor modular mic (SMR) dovedit ca tehnologie, care are aprobare pe partea de reglementare și este în producție activă. Am avansat tehnologia NuScale la stadiul comercial, de implementare. Atingerea acestui reper este un succes extraordinar pe care îl vom continua cu viitorii clienți”, a spus președintele și directorul executiv al NuScale, John Hopkins. „NuScale va continua cu clienții noștri interni și internaționali să aducă pe piață tehnologia SMR americană. Mulțumim UAMPS pentru colaborarea care a permis acest progres.”

„Această decizie este foarte dezamăgitoare…. Totuși, această decizie este cel mai bun lucru pentru membrii UAMPS care participă la CFPP și fac ceea ce este mai bine pentru comunitățile membre… Noi am învățat multe lecții neprețuite în timpul dezvoltării CFPP, pe care le vom face continua în lucrările de dezvoltare viitoare pentru a satisface nevoile energetice viitoare ale Comunităților membre UAMPS… Sperăm ca NuScale să aibă succes în implementarea tehnologiei sale”, a precizat Mason Baker, Director General  UAMPS. El a concluzionat: „Colaborăm îndeaproape cu NuScale și Departamentul Energie a SUA  la următorii pași pentru a finaliza proiectul.”

După acest anunț, acțiunile NuScale au scăzut cu 20%, potrivit Reuters.

În SUA, în 2020, Departamentul Energiei a aprobat 1,35 miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani pentru proiectul de centrală Carbon Free Power Project (CFPP), sub rezerva alocărilor din partea Congresului. NuScale a primit aproximativ 600 de milioane de dolari începând din 2014 pentru a sprijini proiectarea, acordarea licenţelor şi amplasarea proiectului. NuScale plănuia să dezvolte proiectul cu şase reactoare de 462 de megawaţi împreună cu Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) şi să îl lanseze în 2030, dar mai multe oraşe s-au retras din proiect pe măsură ce costurile au crescut, scrie Reuters.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *