UE pune capăt importurilor de ţiţei şi produse petroliere rafinate din Rusia, până la finele anului. Ministrul Energiei este convins că românii pot trăi fără petrolul rusesc

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic UE pune capăt importurilor de ţiţei şi produse petroliere rafinate din Rusia, până la finele anului. Ministrul Energiei este convins că românii pot trăi fără petrolul rusesc

Uniunea Europeană a confirmat că intenţionează să pună capăt tuturor importurilor de ţiţei şi produse petroliere rafinate din Rusia, până la finele acestui an, cea mai extremă măsură anunţată până acum de blocul comunitar în ideea de a pune presiune economică pe Rusia ca să înceteze războiul din Ucraina, informează Reuters.

După acest anunț, cotaţia ţiţeiului a crescut imediat. În jurul orei 7:45 GMT, cotaţia futures la barilul de ţiţei WTI (West Texas Intermediate n.r.) era în creştere cu 2,8%, până la 105,31 dolari per baril, în timp ce cotaţiile futures la ţiţeiul Brent erau în creştere cu 2,7% până la 107,84 dolari per baril, scrie Agerpres.

UE urmează să pună capăt importurilor de ţiţei brut rusesc în decurs de şase luni, iar importurile de produse petroliere rafinate vor înceta până la finele lui 2022.

Întrebat dacă își permite România să renunțe la petrolul rusesc și dacă putem să trăim fără el, ministrul Virgil Popescu a declarat, după ședința de guvern: “Sigur că da! Deci, gândiţi-vă că se discută de foarte mult mult timp acest lucru. Noi am discutat cu companiile din România care rafinează, care dețin rafinării, le-am spus de această posibilitate. Ați văzut cred că și o declarație în urmă cu ceva timp, acum două-trei săptămâni, a celor de la OMV Petrom și a celor de la OMV din Austria că urmăresc deja și iau în calcul achiziționarea de petrol din alte surse decât Federația Rusă. Este vorba nu de un embargo, este vorba de un phase out al țițeiului rusesc începând cu 31 decembrie sau 1 ianuarie anul acesta și, de asemenea, cu două luni mai mult, este vorba de produsele petroliere, produsele benzină și motorină. România este solidară, este un stat membru, susține decizia Comisiei Europene. Ați văzut și declarația domnului președinte, nu se pune problema să nu fim pregătiți sau să ne ia pe nepregătite acest lucru”. 

Referitor la o posibilă creștere a prețului gazului din România iarna viitoare, Virgil Popescu a spus: Ați observat că guvernul a aprobat o ordonanță, dacă nu mă înșel în urmă cu o lună, o lună și jumătate, a intrat în vigoare de la 1 aprilie, este pe o perioadă de 12 luni. Prețul gazului pentru români este la un preț fix de 150 de lei pe megawatt. Nu discutăm de fluctuații ale prețului gazului natural, care să se reflecte în prețul facturii românilor, din punctul acesta de vedere nu există îndoieli. Am rezolvat deja acest lucru încă din urmă cu o lună și jumătate. În acest moment România produce mai mult gaz decât consumă. Nu avem nicio limitare pe termen scurt sau nicio amenințare pe termen scurt. Nu suntem în situația colegilor din Bulgaria, acolo ei trebuie să-și găsească surse rapid. Noi lucrăm la surse alternative și la reducerea dependenței de gazul rusesc cred că din luna noiembrie a anului trecut. Lăsați-ne să finalizăm și o să vedeți și rezultate. Eu în după amiaza aceasta plec la Reuniunea Regională a Miniștrilor Energiei de la Sofia, tocmai pentru acea platformă de achiziție comună de gaze naturale, de discutare în acel task force regional de reducere a dependenței de gazul rusesc și evident facem progrese.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *