Ultima sesiune pe PCCV: 26 certificate verzi tranzacționate! Sunt disponibile peste 9 milioane CV

Publicat pe Categorii Energie, Info Bursier, Regenerabile
Prima Pagina Info Info Bursier Ultima sesiune pe PCCV: 26 certificate verzi tranzacționate! Sunt disponibile peste 9 milioane CV

La sesiunea lunară de tranzacționare pe piața centralizată de certificate verzi, ce a avut loc în data de 18 mai, s-au tranzacționat 26 certificate verzi în conditiile în care numărul disponibil este de peste 9.3 milioane certificate verzi. (http://opcom.ro/tranzactii_rezultate/tranzactii_rezultate.php?lang=ro&id=54 http://opcom.ro/tranzactii_rezultate/tranzactii_rezfm.php?lang=ro&id=254)

La sesiunea precedentă din luna aprilie s-au tranzacționat 251 bucăți. Mai mult decât atât, anul acesta s-au anulat  415.503 certificate, numărul total de certificate verzi anulate în ultimii 2 ani fiind de 1.565.279 buc în valoare de peste 206 milioane RON, spune Martin Moise, PrimVicepreședinte PATRES.

El consideră că situația din piață s-ar putea îmbunătăți odată cu adoptarea normelor legislative care creează o piață anonimă a certificatelor verzi (CV). “În 2016, doar 0,06% din certificatele verzi au fost tranzacționate pe piața centralizată dedicată acestora, lucru anormal… Sperăm în adoptarea pieței anonime cât mai rapid”, a precizat reprezentantul PATRES.

În situația data, fără implementarea unor măsuri care să impulsioneze piața anonimă centralizată de certificate verzi, această piață nu va funcționa eficient și corect, „victime” urmând să fie tocmai producătorii mici și mijlocii care nu vor putea în continuare să își vândă certificatele verzi. Practic, devine destul de evident ca OUG24 adoptată de Guvern la finalul lunii martie, are mai mult rolul de a proteja marii producători, companiile integrate, iar producătorii mici și mijlocii sunt împinși spre faliment, susține Martin Moise.

PATRES a semnalat, în nenumărate rânduri, reprezentanților Ministerului Energiei și Guvernului faptul că OUG24 în forma adoptată nu va soluționa problema lipsei de lichiditate pentru producătorii neintegrați. Considerăm că nu este corect ca statul să favorizeze doar companiile mari în condițiile în care acest ajutor de stat este achitat de către toți consumatorii din România, spune Moise.

PATRES va solicita Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților adoptarea unor amendamente la OUG 24 care să conduca la creșterea lichidității în piața anonimă centralizată de certificate verzi și care să permită vânzarea certificatelor de către toți producătorii.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *