Un investitor german în România, organizatorul conferinței “Ziua Energiei” Brașov de 8 ani. Jürgen LUDWIG, TTM Brașov: “E nevoie stringentă de o redefinire a strategiei energetice a României”

Publicat pe Categorii Interviuri InvesTenergy, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Un investitor german în România, organizatorul conferinței “Ziua Energiei” Brașov de 8 ani. Jürgen LUDWIG, TTM Brașov: “E nevoie stringentă de o redefinire a strategiei energetice a României”

Autoritățile – să definească un cadru stabil pentru investiţii (şi nu doar în sectorul energetic), care să permită un profit rezonabil pentru toţi investitorii din sectorul energetic; să folosească resursele naturale prețioase, dar mai ales să colaboreze cu țările din regiunea Europei de Sud-Est, inclusiv ţările nemembre ale Uniunii Europene din zona de Vest a Balcanilor pentru o Uniune ‘reală’ Europeană a Energiei. Sunt câteva dintre recomandările dlui Jürgen Ludwig, un consultant economic de succes din Germania, care a decis să investească în România în urmă cu 8 ani. Domnia sa a înființat societatea Transfer de Tehnologie și Management – TTM în Brașov, cu scopul de a oferi investitorilor români și internaționali asistență la proiectarea, aprobarea și execuția de centrale pentru producția de energie din surse regenerabile (eoliană, solară, biomasă, biogaz). Totodată, a organizat, alături de firma Repom, an de an, conferința “Ziua Energiei” Brașov, locul de întâlnire al investitorilor români și străini în energie. Conferința din acest an – a opta ediție – se desfășoară pe 29 septembrie, la Brașov, dezbaterile urmând să se concentreze pe nevoia stringentă a strategiei energetice și pe mixul optim al producerii de energie electrică. Pentru mai multe informații despre tematică și agenda evenimentului, accesați Ziua energiei Brașov

juergenludwig020

Interviu cu Dl Jürgen Ludwig, Director General SC Transfer de Tehnologie și Management – TTM Brașov

Domnule Ludwig, de câţi ani sunteţi în România? Cum v-ați decis să investiți în sectorul energetic românesc?

– Am început activitatea în România în 2007 – la scurt timp după ce România a aderat la Uniunea Europeană şi când s-au discutat planurile pentru stabilirea (şi susţinerea financiară ) a producerii de energie din surse regenerabile în România – care s-au concretizat mai târziu în binecunoscuta lege 220/2008.

Acest început pentru mine ca şi cetăţean german a însemnat să mă concentrez mai mult pe zona Tranzilvaniei în loc de Bucureşti, aflând că “DWK – Deutscher Wirtschaftsklub Kronstadt” din Braşov a acordat susţinere importantă în primele luni. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care TTM a avut norocul de a i se încredinţa un proiect pe biogaz, ceea ce a dus la necesitatea de a recruta primii angajaţi ai TTM. Începerea unei afaceri în sectorul de energie din surse regenerabile – care literalmente nu exista în România la acea vreme – a implicat creşterea conștientizării pentru un astfel de tip de tehnologie. Acest considerent a determinat TTM să organizeze “Energy Day Braşov”, o conferinţă anuală pe tema energiei din surse regenerabile, care se găseşte anul acesta la cea de-a opta ediţie.

Sunteţi mulţumit de progresul înregistrat de compania dvs.? Prezentaţi vă rog compania TTM? Care sunt planurile dvs. de viitor?

– TTM – Transfer de Tehnologie şi Management – s-a înfiinţat şi se concentrează pe transferul de tehnologie pentru energia din surse regenerabile (în principal din Germania / Austria către România). Compania TTM a prestat diferite servicii pentru investitorii din România cât și străini : dezvoltarea unui proiect de la A la Z pentru centralele eoliene şi solare, inginerie pentru centrale pe biogaz, biomasă, eoliene şi solare, cât şi pentru producţia de peleți, susţinând procesul de autorizare pentru astfel de investiţii, aplicarea pentru finanţare (fonduri nerambursabile) din surse de la nivel naţional şi internaţional, susţinerea investitorilor pe parcursul perioadei de ofertare, construire şi dare în exploatare precum şi aşa numitul inginer al angajatorilor. Valoarea totală pentru astfel de proiecte depăşeşte 200 milioane € – deşi nu toate proiectele au fost realizate, din diferite motive.

Dezvoltarea TTM de-a lungul timpului este asemănătoare dezvoltării din mediul politic şi economic – urcuşuri în timpul perioadelor atrăgătoare şi oarecum stabile în ceea ce priveşte legislaţia referitor E- SRE şi coborâşuri în timpul crizei financiare şi a schimbărilor bruşte şi retroactive în legislaţia din România în privinţa E- SRE.

În prezent, TTM se concentrează mai mult pe importanta existenţă a măsurilor de eficiență energetică aşa cum sunt definite în programul Uniunii Europene “Horizon 2020”.

Aţi afirmat anul trecut, la cea de-a şaptea ediţie a Energy Day Braşov, că: “Investiţii în proiectele de producere de energie curată în sumă de 50-100 milioane € în Județul Braşov sunt blocate pentru că investitorii aşteaptă să vadă ce se întâmplă cu legislaţia din domeniu”. Care este situaţia în momentul de faţă?

– Foarte simplu: neschimbată

Cum se prezintă, în opinia dvs., sistemul energetic românesc?

Sistemul energetic al României (care se bazează pe energie electrică) se confruntă cu diferite provocări, și anume:

(1) Evolutia și volatilitatea prețurilor pentru energia electrică pe pieţele OPCOM, care impacteaza asupra tuturor producătorilor de energie electrică – fie hidro, cărbune, gaz sau energie din surse regenerabile;
(2) Producătorii de energie din surse regenerabile suferă de pe urma schimbărilor legislative frecvente şi parţial retroactive şi – determinată de astfel de schimbări – o piaţă aproape inexistentă a certificatelor verzi. Aceste considerente duc la o scădere semnificativă a veniturilor pentru astfel de producători şi ar putea fi cauza insolvențelor în viitorul apropiat;
(3) Schimbările climatice afectează în mod evident producerea de energie din hidrocentralele mari comparativ cu datele producţiei istorice. În paralel, producerea de energie din termocentralele pe cărbune încă emite mari cantităţi de gaze cu efect de seră – nu au fost luate măsuri necesare pentru reducerea acestor emisii;
(4) Datorită unei eficiențe energetice mai ridicate şi a unei scăderi a producţiei industriale în România, cererea de energie scade încetul cu încetul.

Toate provocările puse cap la cap duc la o nevoie stringentă de redefinire a strategiei energetice a României – a strategie demnă de numele său, o strategie pe care investitorii se pot baza (investiţiile în sectorul energetic şi al infrastructurii necesită un cadru stabil între 20 şi 50 de ani), o strategie care se întinde dincolo de graniţele României şi care integrează ţările din vecinătate pentru a aduce mai multă flexibilitate.

Toate aceste probleme vor fi abordate în cadrul celei de-a opta ediţii de anul acesta a Conferinței Ziua Energiei Braşov, dezbaterile urmând să se concentreze pe mixul optim al producerii de energie electrică.

Producătorii de energie din acest sector sunt nemulţumiţi, fiecare cu problemele sale. Ce ar trebui să facă Guvernul?

Aşa cum am mai spus: să definească un cadru stabil pentru investiţii (şi nu doar în sectorul energetic); să permită venituri suficiente tuturor producătorilor – indiferent de combustibilul pe care îl folosesc – pentru a asigura o alimentare accesibilă cu energie pentru industria şi populaţia României.

Ați făcut referire anterior la conferința Ziua Energiei Brașov, care se află anul acesta la cea de-a opta ediție. Împreună cu Repom, sunteţi organizatorul evenimentului. Care este tema conferinţei de anul acesta? Explicați de ce aţi ales această temă?

Vom discuta despre strategia energetică a României care are nevoie urgent de actualizare – şi care să se concentreze pe energia electrică. Aşa cum am menţionat anterior, este nevoie ca o strategie care:

• să ofere un cadru stabil pentru investiţiile necesare;
• să definească o modalitate de dezvoltare pentru un mix al producerii de energie electrică care asigură alimentarea cu energie electrică, care duce la preţuri accesibile la energie pentru industrie şi sectorul casnic şi mai mult, care reduce emisiile de gaze cu efect de sera;
• să definească mecanisme ale pieţei, care se traduc într-o piaţă reală şi plină de lichiditate pentru energia electrică şi pentru certificatele verzi.

Starea actuală a strategiei energetice a României nu crează un mediu prietenos investiţiilor, cu consecinţe asupra întregului mediu investiţional din România.

Care este mesajul pe care doriţi să-l transmiteţi?

Stimate Guvern al României şi stimate autorităţi:
• fiţi concreţi;
• rămâneţi la ceea ce aţi decis;
• permiteţi un profit rezonabil pentru toţi investitorii din sectorul energetic;
• faceţi primul pas încă de prima dată – altfel vă veţi poticni aşa cum se întâmplă astăzi;
• România este binecuvântată cu resurse naturale – hidro, eolian, solar şi biomasă. Folosiţi aceste resurse preţioase;
• reduceţi mai mult emisiile de gaze cu efect de seră;
• nu mai faceţi investiţii în sectorul nuclear şi în carbune;
• și, nu în ultimul rând, colaboraţi mai strâns cu vecinii dumneavoastră din regiunea Europei de Sud-Est – inclusiv ţările nemembre ale Uniunii Europene din zona de Vest a Balcanilor. Alinierea politicilor energetice transfrontaliere (energia din surse regenerabile), condiţiile pieţei, schemele promoţionale şi un mai mare schimb de energie transfrontalier va contribui nu numai la îndeplinirea obiectivelor României, ci va defini un pas către o uniune a energiei la nivel regional, cât şi o Uniune ‘reală’ Europeană a Energiei.”

Stimate Dle Ludwig, vă mulțumesc pentru interviul acordat InvesTenergy. Vă felicit pentru Conferința Ziua Energiei Brașov și va doresc succes în tot ceea ce întreprindeți.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *