Un joint-venture din Grecia dezvoltă o centrală electrică pe gaz în Alexandroupolis

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Un joint-venture din Grecia dezvoltă o centrală electrică pe gaz în Alexandroupolis

Construcția noii centrale electrice pe gaz din Alexandroupolis, proiect-cheie pentru securitatea energetică a Greciei și a regiunii Balcanilor, a fost anunțată în cadrul unei ceremonii oficiale de lansare, desfășurată în prezența prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis.

Centrala electrică de la Alexandroupolis este construită în cadrul unui parteneriat dintre cele trei mari grupuri energetice din Grecia – PPC, DEPA Commercial și Damco Energy din grupul Copelouzos. La ceremonie au participat, de asemenea, ministrul grec al energiei, dl Kostas Skrekas, precum și ministrul energiei din Bulgaria, dl Rosen Hristov, și dl Erik Holmgren, ofițer economic al Ambasadei SUA în Grecia.

Centrala va fi conectată direct la Unitatea Plutitoare de Stocare și Regazeificare Gastrade (FSRU – Floating Storage and Gasification Unit), aflată în prezent în construcție, transformând Alexandroupolis într-un nod energetic pentru rețelele de electricitate și gaz, cu potențialul de aprovizionare a pieței interne și a țărilor vecine.

Construcția și activitatea centralei electrice de la Alexandroupolis vor contribui, de asemenea, la îndeplinirea obiectivelor europene din programul Green Deal și la tranziția către producția de energie cu emisii reduse. Echipamentele instalate în centrală sunt adaptate pentru arderea hidrogenului și pot funcționa cu combustibil mixt.

Noua centrală electrică ar putea deveni operațională până la sfârșitul anului 2025. Aceasta va fi de tip ciclu combinat și va avea o capacitate instalată de 840 MW, echivalentul aproximativ al capacității nete a trei centrale pe lignit, în prezent în curs de dezafectare. Datorită eficienței ridicate, noua centrală va permite furnizarea continuă de energie electrică la niveluri scăzute de preț.

Directorul general al Grupului Copelouzos, domnul Christos Copelouzos, a menționat: „Suntem aici pentru a celebra un proiect care schimbă peisajul energetic: Grecia este acum securizată și capătă suficiență energetică. În același timp, se creează un pilon energetic nou pentru Europa de sud-est, deoarece țara noastră va putea exporta energie electrică către statele vecine din Balcani, în Bulgaria, Macedonia de Nord și chiar în Serbia. Ca grup, am ales ca locația fabricii aici, în Alexandroupolis. În cele din urmă, acordăm de ani de zile o atenție deosebită regiunii extinse Evros, recunoscând pe deplin poziția geostrategică importantă a acesteia și creând aici o infrastructură care, alături de alte proiecte în curs de implementare din regiune, cum ar fi „FSRU Alexandroupolis”, creează oportunități pentru dezvoltarea economiei locale și multe locuri de muncă noi, pe termen lung. Cu încredere în Grecia și poporul său, noi, cei de la Copelouzos Group, vom continua să dezvoltăm proiecte de „identitate națională”. Printre acestea se numără investiții pregătite temeinic, cum ar fi interconectarea electrică între Grecia și Egipt sau parcurile eoliene offshore”.

Georgios Stassis, Președinte și director general al PPC, a declarat: „Noua centrală electrică de la Alexandroupolis, a cărei construcție o inaugurăm astăzi, este rezultatul colaborării creative dintre Grupul PPC și doi parteneri importanți, DEPA Commercial și Grupul Copelouzos, pentru a contribui la consolidarea rolului țării ca jucător puternic și, de ce nu, exportator productiv în regiunea extinsă a Europei de Sud-Est. După cum se știe, energia curată se află în centrul planificării noastre strategice.

Având în vedere că tehnologiile actuale care asigură stocarea pe termen lung a producției de energie regenerabilă sunt fie în stadiu experimental, fie foarte costisitoare, nu încape îndoială că gazele naturale au un rol important de jucat. Noile centrale pe gaz trebuie să fie flexibile și cât mai eficiente posibil și, în cele din urmă, să aibă potențialul de a face parte dintr-un sistem energetic net-zero care utilizează combustibili curați, cum ar fi hidrogenul verde. În acest context, investiția noastră în noua centrală cu ciclu combinat din Alexandroupolis nu numai că se înscrie în obiectivele noastre strategice, dar servește unei tranziții și mai ușoare. În același timp, aceasta va contribui la realizarea suficienței energetice a țării, și va consolida și mai mult poziția PPC ca partener energetic cheie în regiunea mai largă a Europei de Sud-Est”.

Ioannis Papadopoulos, Președinte DEPA Commercial, a declarat: „Acest moment este o etapă importantă, atât pentru DEPA Commercial și pentru marile grupuri energetice cu care ne-am asociat pentru realizarea investiției, precum și pentru Alexandroupolis, Grecia și Europa de Sud-Est. Prin centrala electrică din Alexandroupolis, Grecia capătă un nou proiect crucial care va contribui la furnizarea continuă de energie în condiții avantajoase din punct de vedere al costurilor. În același timp, țara noastră dispune de o poartă nouă spre tranziția către energia verde, întrucât centrala cu ciclu combinat va echilibra sistemul, permițând o mai bună penetrare a energiei din surse regenerabile în mixul energetic”.

Importanța proiectului a fost subliniată și de Konstantinos Xifaras, director general DEPA Commercial,  care a declarat: „Inaugurăm azi un proiect important pentru securitatea energetică a Greciei și regiunii mai largi a Balcanilor. Proiectul utilizează gaze naturale pentru producția de energie electrică, iar pentru noi reprezintă implementarea planului de afaceri elaborat și pus în aplicare din 2020, pentru a transforma DEPA Commercial într-o companie energetică integrată. Centrala electrică din Alexandroupolis este o parte foarte importantă a planului nostru, deoarece ne va permite să acoperim o gamă mai largă de activități și să asigurăm tranziția energetică pentru DEPA Commercial”.

Despre Grupul Copelouzos:

Principalele domenii de activitate ale Copelouzos Group, Grecia, sunt sectorul energetic, managementul proiectelor, managementul instalațiilor și publicitatea outdoor. Concesionările constituie un alt sector de activitate important al grupului, cum ar fi cel mai important centru metropolitan de expoziții din Atena, situat în apropierea aeroportului internațional din Atena. Grupul deține un portofoliu puternic și diversificat de investiții strategice, cum ar fi proiectele de infrastructură, dintre care cele mai importante sunt Aeroportul Internațional din Atena și dezvoltarea și gestionarea a 14 aeroporturi regionale din Grecia. În afară de cele de mai sus, Grupul deține o poziție semnificativă în domeniul imobiliar, având una dintre cele mai mari companii din acest sector din Grecia.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *