Complexul Energetic Hunedoara mai primeste un ajutor de la Guvern, care a aprobat miercuri o Ordonanţă de Urgenţă necesară pentru asigurarea stabilităţii Sistemului Electroenergetic Naţional şi siguranţei alimentării cu energiei a populaţiei şi consumatorilor indiustriali. Astfel, centralele din CEH vor fi obligate să furnizeze servicii de sistem la o putere de 400 de MW în următorii doi ani, până în 2020. Urmare a acestei decizii, CEH va fi platita pentru serviciile de sistem prestate.
OUG prevede ca Transelectrica să stabilească lunar capacitatea necesară acestor servicii. ”Decizia are la bază rezultatele studiului operatorului de transport şi sistem care a analizat regimurile de funcţionare ale SEN în lipsa producţiei de energie din termocentralele Mintia şi Paroşeni”, potrivit unui comunicat al Ministerul Energiei. Analizele au indicat că, într-un asemenea scenariu, alimentarea zonei de nord-vest a ţării ar presupune o creştere a transferului de putere dinspre zona de sud, fapt ce ar putea afecta capacitatea transfrontalieră dintre România şi Ungaria, spun oficialii Ministerului Energiei.
Transelectrica a recomandat menţinerea grupului de la centrala termoelectrică Paroşeni şi cel puţin a unui grup în centrala termoelectrică Mintia până la finalizarea lucrărilor de trecere a axului ”Banat” (axul de 220 kV Porţile de Fier – Reşiţa – Timişoara – Săcălaz – Arad) de la tensiunea de 220 kV la tensiunea de 400 kV, investiţie estimată a se finaliza în anul 2024.
În România, sursele de producţie de energie electrică sunt repartizate dezechilibrat între jumătatea din sud şi cea de nord a ţării: în jumătatea de nord sunt instalate capacităţi care acoperă doar 20% din producţia de energie electrică a SEN.