Undă verde de la acționari. Șefii Transgaz pot angaja avocați pentru investigația Comisiei Europene. Se pregătește Romgaz

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Undă verde de la acționari. Șefii Transgaz pot angaja avocați pentru investigația Comisiei Europene. Se pregătește Romgaz

Șefii Transgaz au undă verde de la acționari să angajeze avocați specializați pentru potențiale diferende cu Comisia Europeană. Conform Hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din data de 2 august, se aprobă achiziționarea servicii de consultanță, asistență și de reprezentare juridică de la o firmă de avocatură cu experiență international în doemniul comunitar al concurenței necesară pentru etapele ce urmează inspecției și în toate acțiunile ulterioare investigației declanșate de Comisia Europeană.

TransgazConducerea Transgaz are motive să se teamă: într-o acțiune fără precedent în România, inspectorii DG Competition însoțiți de reprezentanți ai Consiliului Concurenței au fost, la începutul lunii iunie, în control la trei dintre marile companii din sectorul gazelor naturale, printre care și Transgaz. Aceștia au investigat potențiale practici anti-competitive în furnizarea și transportul gazelor naturale în România,  legate de un presupus comportament anti-competitiv care ar împiedica exportul de gaze naturale din România în alte state membre UE.

“Comisia are îngrijorări că firmele implicate ar fi încălcat legislația europeană antitrust care interzice înființarea de carteluri și practicile restrictive, precum și abuzul de poziție dominantă (Articolele 101 și 102 din Tratatul de funcționare a UE). Comisia investighează potențiale practici anticoncurențiale în furnizarea și transportul gazelor naturale în România, în special în legătură cu un presupus comportament anticoncurențial destinat împiedicării exporturilor de gaze naturale din Romania în alte state membre UE”, se preciza într-un comunicat al Comisiei Europene.

Invocând complexitatea juridico-economică a acțiunii de investigație, directorul general al Transgaz, Petru Văduva, a cerut în mod expres să beneficieze de servicii de consultanță, asistență și reprezentare a unei firme de avocatură cu experiență în litigii cu instituții ale CE și Consiliului Concurenței.

Și șefii Romgaz sunt în aceeși situație și cer acționarilor, în ședința din august, să aprobe avocați externi, cu o vastă expertiză și experiență,  specializați pe litigii internaționale. care să îi apere în diferendele cu Comisia Europeană și Curtea de Conturi: “Sunt două cazuri importante și sensibile, de impact, inclusiv subiect pentru media”, se explică în referatul conducerii ce va fi prezentat acționarilor.

„Întrucât sunt două cazuri importante și sensibile, de impact, inclusiv subiect pentru media, în aprecierea noastră ar fi util să fim asistați la nivelul părților adverse, sens în care, aparatul juridic propriu să aibă concursul unei case de avocatură cu experiență în domeniu”, se mai menționează în Referatul semnat de Aurora Neguș, Președintele CA Romgaz.

Referitor la controlul Curții de Conturi, șefii Romgaz contestă concluziile acestuia și, ulterior, vor să solicite în Instanță anularea pe motiv de nelegalitate a deciziei instituției. “Constatările Curții de Conturi pun societatea în situația stabilirii întinderii unor prejudicii și identificării unor clienți care posibil ar fi beneficiat de gaze naturale livrate peste cantitatea pe care Romgaz ar fi fost obligat să o livreze potrivit legislației incidente. Acest demers este realizabil doar prin intermediul unor proceduri legale litigioase, valoarea presupusului prejudiciu estimat depășind suma de 160 milioane lei”, se menționează în Referatul menționat.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *