Unde vrem să fim în 2040? Menegazzo, PPC: Trebuie să sprijinim şi să accelerăm foarte mult investiţiile în reţele electrice. Ministrul Burduja: Să găsim cele mai bune soluții pentru a prioritiza investițiile. Andronache, ANRE: Căutăm o formulă care să recompenseze companiile care fac investiţii din fonduri europene

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Unde vrem să fim în 2040? Menegazzo, PPC: Trebuie să sprijinim şi să accelerăm foarte mult investiţiile în reţele electrice. Ministrul Burduja: Să găsim cele mai bune soluții pentru a prioritiza investițiile. Andronache, ANRE: Căutăm o formulă care să recompenseze companiile care fac investiţii din fonduri europene

Unde vrem să fim în 2040? Este întrebarea pe care cu toții – românii, Guvernul, ANRE, operatorii de distribuție și toți actorii pieței de energie – trebuie să ne-o adresăm, consideră Alessio Menegazzo, CEO şi country manager al PPC România.

Investiţiile în reţele electrice trebuie sprijinite şi accelerate foarte mult, pentru că altfel se va crea un decalaj şi mai mare între România şi celelalte ţări, a subliniat el, cu ocazia unui eveniment la Stația Electrică Nord din centrul Capitalei, care a fost modernizată.

Prezent la eveniment, ministrul Energiei Sebastian Burduja a insistat pentru găsirea celor mai bune soluții pentru a prioritiza investițiile.

“Se vor schimba multe în viitor. Va crește numărul mașinilor electrice și al prosumatorilor….Vom trece pe electric. Ştim cu toţii că suntem în faţa unei schimbări epocale. Tranziţia energetică, modul în care consumatorii, cetăţenii vor trăi în viitor va fi un mod în care electricitatea va avea un aspect din ce în ce mai relevant.

În acest context, este nevoie de foarte multe investiţii în reţele electrice pentru că acesta este modul în care ne pregătim pentru un viitor mai bun, mai decarbonazit, în care clienţii o să aibă foarte multe posibilităţi pe care astăzi nu le au.  Avem dialog cu ANRE pentru un nou ciclu de reglementare. Sperăm că vom ajunge la o discuţie mult mai practică, mult mai pragmatică, în interesul de a digitaliza şi de a pune în centrul atenţiei electrificarea. Restul sunt aspecte care sunt mai puţin relevante, dar avem cu toţi, un commitment, trebuie să sprijinim şi să accelerăm foarte mult investiţiile în reţele electrice. Dacă nu facem asta, o se creăm un decalaj între România şi celelalte ţări. Şi acesta este un fapt”, a spus Alessio Menegazzo.

Invitat la evenimentul ce a marcat finalizarea modernizării staţiei de transformare Nord din Bucureşti, Gabriel Andronache,  Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, a precizat că că există un dialog deschis cu operatorii din distribuţie şi că în perioada următoare se va încerca ajungerea la un numitor comun în ceea ce priveşte a 5-a perioadă de reglementare.

“Ştiţi că avem uşa deschisă şi dialogul este deschis în permanenţă…În perioada următoare vom intensifica acest dialog. Colegii din distribuţie, prin ACUE, au făcut o analiză. De asemenea, şi noi – la ANRE – am făcut o analiză, şi vom încerca în perioada următoare să ajungem la un numitor comun care să răspundă nevoilor din România”, a afirmat Gabriel Andronache.

Pentru următoarea perioadă de reglementare, căutăm o formulă care să sprijine companiile care realizează investiţii din fonduri europene, acestea să fie recompensate, să se regăsească o anumită sumă în tarif, a anunțat vicepreședintele ANRE.

Potrivit lui Mihai Pește, director general Reţele Electrice, cea mai mare problemă este cea de finanţare pentru perioada următoare, fiind vorba de volume foarte mari, de aceea trebuie discutat şi să ajungem cu ANRE la nişte concluzii foarte clare şi exacte.

„Următoarea metodologie de reglementare trebuie să fie o metodologie justă, justă pentru operatori, justă pentru comunitate, justă pentru consumator, dar în condiţiile de tranziţie energetică care urmează, dacă vrem să o facem sau nu. Condiţiile actuale nu sunt cele mai propice să facem investiţii de dimensiuni incredibile”, a declarat  Mihai Peşte.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *