S-a semnat un acord, nu un contract de vânzare-cumpărare! Tranzacția prin care compania ungară MVM cumpără E.ON Energie România nu este încheiată până când statul român nu își dă acordul, a precizat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, cu mențiunea că este posibil ca statul român să nu avizeze tranzacția.
“Deocamdată, s-a semnat un acord. Vom analiza ce planuri are compania MVM, de unde vine finanţarea, de unde vor cumpăra energia şi gazele pe care le vor vinde românilor. Vă reamintesc că au fost tranzacţii care nu au fost aprobate şi cu siguranţă este un scenariu şi acum. Ne vom apăra interesul national, rămânem deschişi la colaborare, dar pe primul loc va fi mereu securitatea naţională a ţării”, a spus ministrul Burduja.
Între timp, Ministetul Energiei, condus de Sebastian Burduja, a făcut demersuri legale pentru a se asigura că de prevenirea „preluărilor ostile” și a „decapitalizării” entităților strategice. Astfel, la inițiativa ministetului, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care permite ministerelor să-și majoreze participațiile la companiile în care dețin acțiuni, fie ele majoritare sau minoritare.

Sursă foto: E.ON Energie România
Este vorba despre OUG pentru completarea art. 15 din Ordonanţa de urgenţă nr. 20/2014 privind stabilirea unor măsuri de eficientizare a activităţii de privatizare pentru dezvoltarea în condiţii de profitabilitate a activităţii operatorilor economici cu capital de stat, pentru exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din calitatea de acţionar a statului la anumiţi operatori economici, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normativerdonanța vizează atât companiile listate la bursă, cât și cele nelistate.
Ministerul Energiei este acționar la următoarele companii: Oil Terminal, Conpet, Romgaz, Hidroelectrica, CE Oltenia, Nuclearelectrica, Electrica, Rompetrol Rafinare, OMV Petrom, E.ON Energie România, Engie, Delgaz Grid, Simtex.
Într-un context economic instabil, cum ar fi cel marcat de fluctuațiile piețelor de capital sau riscurile geopolitice, companiile de stat pot deveni vulnerabile la preluări ostile sau decapitalizare. Măsurile propuse prin această soluție legislativă, cum ar fi majorarea capitalului social și achiziționarea de acțiuni, sunt esențiale pentru a asigura stabilitatea financiară a acestor companii, prevenind astfel reducerea forței de muncă și pierderea locurilor de muncă.
În ultimul semestru, tentativele de preluare ostilă a companiilor de interes strategic, ale căror acțiuni sunt tranzacționate pe burse reglementate, au crescut cu aproximativ 10%. Această situație prezintă riscuri semnificative pentru securitatea economică a națiunii, mai ales în contextul unui risc crescut de decapitalizare a principalelor companii de stat, cauzat de fluctuațiile negative ale pieței de capital, potrivit rapoartelor de audit financiar, se prezintă în nota de fundamentare a OUG.
Mai mult, vulnerabilitatea crescută a acestor entități strategice la preluări ostile sau la decapitalizare amenință direct controlul statului asupra sectoarelor vitale și ar putea duce la o pierdere ireversibilă a influenței naționale în domenii cheie pentru securitatea și bunăstarea generală a societății.
Se apreciază astfel că achiziționarea de acțiuni suplimentare de către ministerele cu rol de autorități tutelare constituie o măsură preventivă esențială pentru consolidarea capitalurilor proprii ale companiilor strategice și pentru contracararea oricăror tentative de preluare ostilă, sporind astfel reziliența economică și independența energetică a țării.
Prin intervenția statului în consolidarea acționariatului companiilor de stat, se stimulează încrederea investitorilor, atât publici, cât și privați. Aceasta este esențială pentru menținerea unui climat investițional favorabil și pentru atragerea de capital suplimentar în aceste companii. Într-un context de instabilitate economică, o astfel de intervenție semnalează un angajament clar al statului de a susține dezvoltarea economică, ceea ce contribuie la stabilitatea pe termen lung și la creșterea economică sustenabilă, se mai precizează în documentul citat.