UNTRR: Majorarea accizei la carburanți aduce pierderi la buget.Tranportatorii vor alimenta în afara țării

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic UNTRR: Majorarea accizei la carburanți aduce pierderi la buget.Tranportatorii vor alimenta în afara țării

O majorare a accizei la carburanți ar putea aduce pierderi la bugetul de stat, susține Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR). „În cazul în care statul va majora acciza cu 38 de bani pe litrul de motorină și benzină, transportatorii români care efectuează operațiuni de transport internațional vor fi obligați să alimenteze în afara țării, iar prin reorientarea alimentării a doar 15% din volumul actual de motorină vândut în România și a scăderii cu același procent al alimentării cu benzina, se anulează orice câștig ipotetic al statului român!”, se precizează într-un comunicat al UNTRR.

Potrivit datelor UNTRR, în România, consumul anual de carburant este de aproximativ 7 miliarde litri, din care cinci miliarde de litri motorină și două miliarde de litri de benzină. Astfel, cei 38 de bani în plus la acciza actuală ar putea aduce statului 45,22 bani (acciza + TVA) pentru fiecare litru de motorină și benzină, matematic suma colectată suplimentar însumând circa 3,16 miliarde, în condițiile în care se va menține nivelul consumului de motorină și benzină, se explică în comunicat.

Transportatorii semnlează totodată că circa 70% din alimentările actuale ale transportatorilor internaționali de pe teritoriul României s-ar putea reorienta în afara țării, lucru ce ar avea un „impact dezastruos asupra bugetului de stat”.”De exemplu, un operator român care face transport internațional cu 200 de camioane și în prezent alimentează lunar 300.000 litri de motorina în România și 300.000 litri de motorină în afara României, în cazul majorării accizei la motorină va alimenta lunar cel puțin 500.000 litri de motorină în afara României și sub 100.000 litri de motorină în România”, susține UNTRR.

În comunicat, transportatorii sugerează ca statul să restituie TVA ușor și predictibil românilor și străinilor și astfel să atragă consum de carburant în România și să colecteze aceeași acciză de azi și TVA, dar de la un volum mai mare. Astăzi statul câștigă din ce nu restituie, abordare care va duce la o reducere a volumelor spre bucuria vecinilor și spre tristețea românilor, spune Uniunea.

UNTRR este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 14.000 membri — operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *