Urmează două luni „de foc” la companiile energetice. Se schimbă administratorii și supraveghetorii, decizia este la acționari

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Urmează două luni „de foc” la companiile energetice. Se schimbă administratorii și supraveghetorii, decizia este la acționari

Pentru multe dintre companiile energetice importante păstorite de Ministerul Economiei și Ministerul Energiei – Transgaz, Nuclearelectrica, Transelectrica, Romgaz, Hidroelectrica –  urmează două luni „de foc”, când vor avea loc schimbări în conducerea acestora. Mandatele administratorilor și supraveghetorilor expiră și în ședințele AGA se vor decide noii membri ai  Consiliilor de Administrație și Consiliilor de Supraveghere. Cei mai mulți dintre actualii șefi ai societăților menționate doresc un nou mandat, însă este de așteptat ca acționarii să numească noi membri, urmare a procedurilor de selecție și nu numai!!

Astfel, pe ordinea de zi a AGA Transgaz din 27 aprilie, apare declanșarea procedurii de selecție și desemnarea membrilor Consiliului de Administrație, cu aplicarea prevederilor din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Totodată, se propune acționarilor aprobarea cererii de reînnoire a mandatelor actualilor membri ai Consiliului de Administrație al SNTGN Transgaz, respectiv: Ion Sterian – Președinte, Petru Ion Vaduva ( care este și Director general al companiei – n.r.), Bogdan George Iliescu, Andrei Rizoiu și  Radu Stefan Cernov – membri.

Ca urmare a încetării mandatului a șase administratori la data de 25 aprilie 2017, în ședința AGA Nuclearelectrica din 24 aprilie se prezintă, spre aprobare, numirea, prin vot secret, a noilor membri ai CA, pe o perioadă de 4 ani. La Ministerul Energiei, se lucrează de ceva vreme la procedura de selecție a recrutorilor, care să ofere asistenţă de specialitate în procesul de recrutare a membrilor consiliilor de administraţie și de supraveghere.

La AGA desfășurată în decembrie anul trecut s-a decis că Ministerul Energiei va evalua activitatea administratorilor în funcție ai Nuclearelectrica și va demara procedura de selecție a noilor membri ai CA. A fost o ședință AGA interesantă, în care acționarii, la presiunea Fondului Proprietatea și nu numai, nu au dat votul lor pentru reînnoirea manadatelor administratorilor, care și-au prezentat rezultatele activității lor, cât se poate de favorabile companiei. Între timp, la Ministerul Energiei s-a schimbat conducerea și se întârzie cu demararea procedurii de selecție a membrilor CA.  Motiv pentru care este posibil să se numească, în aprilie, membri provizorii ai Consiliului de Administrație Nuclearelectrica, pe o perioadă de 4 luni, un alt punct pe ordinea de zi a AGA propus spre aprobare acționarilor.

Și la Hidroelectrica este posibil să se prelungească perioada de provizorat. La solicitarea Fondului Proprietatea, pe ordinea de zi a ședinței AGOA stabilită pentru data de 14 aprilie figurează numirea noilor membri ai Consiliului de Supraveghere Hidroelectrica, pe un mandat de 4 ani, în conformitate cu OUG 109. A mai fost o încercare la AGA din ianuarie, însă fără sorți de izbândă… Ministerul Energiei nu a dat mandat pentru AGOA Hidroelectrica, care ar fi trebuit să aleagă noul CS, în baza propunerilor fostei echipe de la minister și a Fondului Proprietatea.

Actuala echipă de la Ministerul Energiei dorește însă să reia procesul de selecție a candidaților pentru CS, însă trebuie selectat recrutorul…  Astfel că, mai degrabă, la Hidroelectrica se vor numi membri provizorii sau se va prelungi, din nou, mandatul actualului CS, susțin aceleași surse.

La Transelectrica, mandatele membrilor Consiliului de Supraveghere vor expira în luna mai 2017. Cu câteva luni înainte de expirarea mandatului, Ion Toni Teau şi-a dat demisia, începând cu data de 26 aprilie, din funcţia de preşedinte al Directoratului, precum și din Consiliul de Supraveghere al companiei.

Dincolo de deciziile acționarilor companiilor energetice cu privire la viitori administratori și supraveghetori, am remarcat un anunț interesant al unuia dintre cei mai importanți experți în recrutare din România, George Butunoiu, pe site-ul anunturi.georgebutunoiu.com: ‘Se caută membru în Consiliul de Administrație într-o cunoscută companie de stat din domeniul energiei’.

Citește și: Butunoiu recrutează administrator pentru “o cunoscută companie de stat din energie”. Se pot înscrie candidații sănătoși și care nu au fost condamnați pentru diverse infracțiuni

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *