Ursula von der Leyen: Rusia nu va putea cere plata în ruble pentru livrările de gaze şi petrol, ar fi ”o încercare clară de evitare a sancţiunilor”

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Ursula von der Leyen: Rusia nu va putea cere plata în ruble pentru livrările de gaze şi petrol, ar fi ”o încercare clară de evitare a sancţiunilor”

Rusia nu îşi va mai putea folosi resursele energetice pentru a şantaja continentul european şi nu va mai putea cere plata în ruble pentru livrările de gaze naturale şi petrol, deoarece ar reprezenta ”o încercare clară de evitare a sancţiunilor”,a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, relatează BBC, potrivit news.ro.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau în euro în contul livrărilor de gaze naturale către Uniunea Europeană (UE) şi a dat un termen de o săptămână autorităţilor ruse să implementeze un nou sistem de plată în ruble.

România nu are contracte directe cu Gazprom, nici companiile private şi nici Romgaz nu au, şi nu cred în posibilitatea schimbării în România a contractelor pentru gaze naturale în ruble, a declarat, joi seara, ministrul Energiei, Virgil Popescu, la Digi 24.

„Un contract nu poate fi modificat unilateral. Nu ştiu cum sunt contractele în celelalte state, nu ştiu nici cum sunt contractele private, dar un contract e o regulă de drept, nu poate fi modificat unilateral, părţile trebuie să cadă de comun acord. Apoi, hub-urile de gaze europene nu sunt în ruble, sunt în euro. Cel din Baumgarten, care e majoritar cu gaz rusesc, e tot în euro. Cel din Amsterdam, TTF din Olanda, e tot în euro. Deci nu vorbim de moneda rublă în tranzacţiile cu gaze naturale. Nu ştiu cum va putea să facă Federaţia Rusă această modificare. Vom vedea în perioada următoare. Cred că nici vremea nu îi ajută ca să zici că e o presiune pe consumatorii de gaze. Deja am ieşit din iarnă, în toată Europa vremea se încălzeşte. Eu cred că a fost aşa, un lucru aruncat pe piaţă azi când se întâlneşte NATO, când se întâlneşte Consiliul European, tocmai pentru a pune o presiune”, a explicat ministrul Energiei, la Digi 24.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.