Vestea bună pentru distribuitorii de energie, confirmată. Se aplică creșterea RRR decisă de Guvern, de 6,9%, de la 1 iulie. ANRE a stabilit noi tarife de distribuție și a operat corecții care se includ în venitul reglementat al anului 2019

Publicat pe Categorii Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Vestea bună pentru distribuitorii de energie, confirmată. Se aplică creșterea RRR decisă de Guvern, de 6,9%, de la 1 iulie. ANRE a stabilit noi tarife de distribuție și a operat corecții care se includ în venitul reglementat al anului 2019

Distribuitorii de energie primesc vestea bună, mult așteptă: se aplică  creșterea RRR  decisă de Guvern, deci se pot face investițiile planificate.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE  a aprobat noile tarife pentru serviciul de distribuție a energiei pentru operatorii de distribuție concesionari valabile cu data de 1 iulie 2019, urmare a deciziei Executivului( care  este practic un atentat la independența reglementatorului – n.red.). Spre satisfacția operatorilor, Guvernul a stabilit prin Ordonanţa de urgenţă nr. 19/2019, ce modifică OUG 114, o nouă rată reglementată de rentabilitate pentru distribuitori, ce crește de la 5,66%  la 6,9%.

Reamintim că ANRE a stabilit si aprobat valoarea RRR de 5,66% pentru distribuitorii de energie concesionari, aplicabilă de la 1 ianuarie 2019. Ulterior, Guvernul a aprobat OUG care stabilește că rata de rentabilitate a capitalui investit, reprezentând costul mediu al capitalului investit, este 6,9% pentru calculul tarifelor de transport și distribuție a energiei electrice, în perioada de reglemenatre 2019 – 2024. Reglementatorul a avut obligația ca, în termen de 60 de zile de la intrare în vigoare a OUG 19, să modifice, prin Ordin, metodologia Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de sistem și să suspende aplicabilitatea Ordinuluui care a stabilit o RRR mai mică de la 1 ianuarie.

Ca atare, reglementatorul s-a executat, a venit cu un nou Ordin, determinând corecțiile datorate modificării RRR aplicate operatorilor de distribuție. Astfel, potrivit unui document al reglementatorului, au fost recalculate veniturile liniarizate aferentei celei de a patra perioadă de reglementare (2019-2023), cu luarea în considerarea a noii RRR de 6,9% și, totodată, s-au făcut ajustările corespunzătoare astfel încât perioada de aplicare a noii RRR să fie din momentul intrării în vigoare a prevederilor OUG 19. ANRE a determinat diferența între veniturile distribuitorilor aferente anului 2019 recalculate cu 6,9% si veniturile aferente 2019 calculate cu RRR de 5,66%. De asemenea, au fost recalculate tarifele pentru serviciul de distribuție, aplicabile cu data de 1 iulie 2019. În vederea determinării noilor tarife, valoarea corecției este inclusă în venitul reglementat al anului 2019 și alocată pe niveluri de tensiune, precizează ANRE în documentul consultat de InvesTenergy.

Vedeți care sunt noile tarife de distribuție a energiei electrice stabilite de ANRE în documentul public de pe site-ul reglementatorului , rubrica Documente recente.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *